Chwasty
Moderator: wika001
Re: Chwasty
my dawaliśmy agrowłókninę jak sadziliśmy tuje
No ja tak samo dawałem to .
Zależy, gdzie te chwasty. Jeśli na przykład w rzepaku ozimym to polecam poczytać o technologii Clearfield: http://www.agro.basf.pl/agroportal/pl/p ... tpage.html. To nowoczesna technologia zwalczenia chwastów w tego typu rzepaku. Warto o tym poczytać.
nigdy nie lubiałem chwastów
-
- Początkujący
Chwastów najlepiej pozbywać się ręcznie.
W sklepach ogrodniczych jest pełno dobrych preparatów.
-
- Początkujący
Wiele fajnych rozwiązań możesz znaleźć na stronie www.sklepdlaogrodu.pl 

Trzeba byłoby tu użyć odpowiednich preparatów, a tych nie brakuje.
Ja przed zasadzeniem roślin w ogrodzie kupiłam agrotkaninę antychwastową firmy bradas . Obłożyłam niż grządki i posadziłam roślinki. Ani jednego chwastu nie widziałam u siebie.
Ja osobiście stosuję metodę ręcznego usuwania chwastów, ale na rynku obecnych jest wiele preparatów oraz rozwiązań antychwastowych. Właśnie te wyżej wspomniane maty wydają się ciekawe, kilku znajomych używa i sobie chwalą.
-
- Aktywny
z powodzeniem można też ściółkować naturalnymi odpadami: skoszoną trawą, trocinami, korą sosnową czy słomą. Wtedy oprócz bariery dla chwastów mamy też naturalny nawóz z rozkładającej się ściółki.
bardzo ciekawe rozwiązanie z tą matą. Na następny sezon koniecznie kupie bo w tym roku moje warzywa wyszły bardzo marne.
Ja również stosowałem agrowłókninę tam gdzie się dało. Ale trochę pielenia też mi zostało
ogród bez pielenia to nie ogród 

-
- Aktywny
Wyrywam chwasty i na nawóz. Chyba najlepiej
-
- Początkujący
W zasadzie masz dwie opcje- pierwsza to agrowłóknina, a druga to specjalny nawóz dzięki któremu chwasty nie będą już pojawiać się w Twoim ogrodzie, akurat w tej kwestii możemy pomóc i doradzić.