konserwacja drewna ogrodowego
Moderator: wika001
Re: konserwacja drewna ogrodowego
Myślę że to naprawdę może wiele zmienić.
-
- Początkujący
Czy wosk będzie dobrym rozwiązaniem do konserwacji drewna na zewnątrz własnie?? kupuje mebelki nowe i nie chcę żeby za rok były do wymiany.
-
- Początkujący
Jeżeli kupujesz gotowy zestaw mebli to podejrzewam, że będą one odpowiednio zaimpregnowane. Podaj lin do wosku który masz na myśli, bo akurat tutaj nie każdy jest skuteczny, wiele zależy od rodzaju drewna z którego wykonane są meble.
-
- Początkujący
Tez tak uważam
Jeśli zależy Wam na długowieczności drewna to musicie zainwestować w dobrej jakości lakiery i impregnaty, które mogą mu zapewnić ochronę przed szkodliwymi warunkami. Myślę, że lakierów do drewna możecie szukać w korzystnych ofertach internetowych, gdzie możecie znaleźć lakiery od dobrego producenta, za to za mniejsze pieniądze.
Trzeba przetrzeć papierem ściernym i pomalować np. bezbarwnym lakierem, np. Vidaron. Drogo nie wyjdzie, pracy niedużo, ale efekt na pewno na dłuższy czas.
Też jestem tego samego zdania! Tylko nie kupować szajsu i nie malować, bo można zaszkodzić, a nie pomóc.vikis pisze:Trzeba przetrzeć papierem ściernym i pomalować np. bezbarwnym lakierem, np. Vidaron. Drogo nie wyjdzie, pracy niedużo, ale efekt na pewno na dłuższy czas.
Drewno trzeba konserwować to jest pewne i można znaleźć wiele środków do tego
Akurat pod tym kątem racja, drewno trzeba co jakiś czas impregnować specjalnymi środkami i powtarzać tą czynność systematycznie co jakiś czas.
-
- Początkujący
Ja tez zgadzam się z tym, że drewno trzeba impregnować. Impregnowałam mój domek w zeszłym sezonie i teraz po zimie wygląda jak nowy. Kupiłam impregnat tutaj https://ogrodoneo.pl/pl/c/Ochrona-drewna/44
-
- Zainteresowany
Polecam przeprowadzać impregnację drewna nawet profilaktycznie raz w roku po zakończonym sezonie co w praktyce znacznie przedłuży jego żywotność i to bez względu od gatunku.