Dział poświęcony altanom ogrodowym ? ich wykonaniu oraz altanom gotowym. Podpowiedzi jaką altanę wybrać, porady dotyczące prac konserwacyjnych. Rozwiązania konstrukcyjne, pomysły aranżacyjne, informacje jak zbudować altanę.
Witam, planuję zrobić w tym roku altane i ławeczki w środku, bo stół juz mam, chcę również postawić tam grilla. Może ktoś już robił taki projekt i moze troche podpowiedzieć?? Jakie narzędzia będą mi potrzebne do tego?? Chcę sie już teraz zaopatrzyć w potrzebne mi rzeczy, żeby mieć już całosć gotową.
Z góry dzięki za pomoc
Widzę, że mamy podobne zajawki Powiem tak, sądzę, że jeśli sam coś zrobisz to się wkręcisz w majsterkowanie i robienie takich rzeczy, więc lepiej kupić jakiś fajny sprzęt, ale za rozsądną kasę. Ja mam parę rzeczy od ryobi i jestem zadowolony. Baterie trzymają bardzo długo i do każdego sprzętu pasuje taka sama, więc mogę sobie wymieniać. Zrobiłem dzieciakom półkę na książki i stolik do kawy. Chyba teraz czas i na moją altankę
Z czego Pan robi altankę? na grilla mogę podpowiedzieć obudowe z piaskowca, super się prezentuje, co do narzędzi to tak patrząc na te d ryobi o których mowa to widze, zę dobra jakość, wyglądają na solidne. Trzeba popatrzeć funkcje, jak to się przedstawia w poszczególnych narzedziach.
A jakie w przypadku altanki ogrodowej preferujecie oświetlenie? Wybór w sumie jest całkiem spory, choć jak dla mnie warto postawić szczególnie na oszczędne oświetlenie ledowe. Lampy ledowe (znalazłem np. takie https://planetalamp.com/lampy-ledowe) są znacznie bardziej oszczędne od zwyczajnych, więc w sumie można wieczorami świecić nimi do woli . Najgorszy kłopot jest chyba z samą instalacją elektryczną, bo wszystko dokładnie trzeba zaplanować.
kolego a co konkretnie ryobi posiadasz? Szukam jakiejś podręcznej pilarki tarczowej, widziałem w leroinie jeden model i tak chodze i myslę czy nie kupić
Jeżeli drewno, skąd inąd piękny materiał to polecam też zadbać o impregnację. Nie chcesz chyba, żeby dzieło Twoich rąk po pierwszej zimie i pierwszej wiośnie niszczało już? Zerknij sobie na stronę Vidaron, tam sporo informacji znajdziesz.
Najgorzej jest wydać kilkaset, albo ze 2-3 tysiące na materiał, poświęcić czas, a potem zaimpregnować altanę jakiś najtańszym środkiem, anie np. Vidaronem, kóry chroni na lata. Nie rozumiem tego.
Tutaj w pełni się z Tobą zgodzę, bo nawet drewno egzotyczne, o czym mało kto wie, wymaga impregnacji. Jest trwalsze, przetrwa często więcej uszkodzeń mechanicznych, ale konserwacji też wymaga.
Przeczytałem ten artykuł. Nie wiedziałem, że jest tyle środków ochrony drewna, a ponadto jak się chce jeszcze pomalować na jakiś kolor, to też sposób postępowania z takim drewnem wygląda inaczej. W każdym razie przydatne rzeczy zalinkowałeś.
Dlatego zanim zabierzesz się za samodzielną budowę altany warto poznać właśnie takie szczegóły aby potem nie być rozczarowanym. Pytanie też czy nie lepiej zlecić to zadanie fachowcom, firmie z doświadczeniem która się tym zajmie.