Problem z trawnikiem po zimie. Pomocy
Moderator: wika001
-
- Początkujący
Problem z trawnikiem po zimie. Pomocy
Witam miłośników trawnika jestem tu nowy i bardzo potrzebuje pomocy. w zeszłym roku na wiosne założyłem nowy trawnik (ok 200 m2) Starałem się przestrzegać wszystkich zasad zakładania trawnika. Trawa urosła piękna - gęsty zielony kobierzec. Przez całe lato pielęgnowana ( podlewana, nawożona) Jesienią ostatnie koszenie, wszystko pięknie wygrabione i przygotowane do zimy. Niestety tydzień temu pojechałem na działke pierwszy raz po zimie i zastałem taki stan jak na zdjęciach
Pozdrawiam Jacek
wygląda to tak jakby "coś" wydeptało takie ścieżki w tych "wydeptanych" miejscach trawa jest sucha i można ją palcami wygarnąć do gołej ziemi. Nie mam pojęcia co z tym zrobić, prosze pomóżcie.Pozdrawiam Jacek
Re: Problem z trawnikiem po zimie. Pomocy
Spokojnie:)
Wygrab trawę suchą lub zrób wertykulację trawnika:)
Dosiewki trawy + nawóz i bedzie oki.
Zastanów się tylko czy nie za wcześnie jest na to jeszcze.
Jeśli jest zbyt mokro to przy grabieniu wyrwiesz zdrową trawę.
Na nawóz jest stanowczo za wcześnie:)
Wygrab trawę suchą lub zrób wertykulację trawnika:)
Dosiewki trawy + nawóz i bedzie oki.
Zastanów się tylko czy nie za wcześnie jest na to jeszcze.
Jeśli jest zbyt mokro to przy grabieniu wyrwiesz zdrową trawę.
Na nawóz jest stanowczo za wcześnie:)
-
- Początkujący
Mam glebe dosyć przepuszczalną, piaszczystą woda nigdy nie stoi wsiąka dosyć szybko. Tym się nie martwie, mam zamiar w przyszły weekend zrobić wertykulacje, pochodzić troche w kolcach potem nawóz i zobaczymy. Trochę sie niepokoje o wertykulacje, bo trawnik ma dopiero rok.
Generalnie, książkowo wertykulacja nie jest wskazana dla młodych trawników - ja osobiście wykonuje ją jeśli jest potrzeba. Jak będziesz ją robił to patrz jak się zachowuje i czy nie wyrywasz trawy.
Robienie aeracji na nowym trawniku, piaszczystym podłożu, w 1 roku - ? nie widzę sensu, szkoda czasu.
Zrób tak:
- przegrab trawnik
- zrób dosiewki trawy
- nawóz
Później tylko:
- regularne nawożenie w zależności od zastosowanego nawozu
- regularne podlewanie i koszenie.
Nie wiem tylko czy ten przyszły tydzień to ni za wcześnie:) mamy dopiero 6 marzec:)

Robienie aeracji na nowym trawniku, piaszczystym podłożu, w 1 roku - ? nie widzę sensu, szkoda czasu.
Zrób tak:
- przegrab trawnik
- zrób dosiewki trawy
- nawóz
Później tylko:
- regularne nawożenie w zależności od zastosowanego nawozu
- regularne podlewanie i koszenie.
Nie wiem tylko czy ten przyszły tydzień to ni za wcześnie:) mamy dopiero 6 marzec:)

-
- Początkujący
Dokładnie wertykulacja nie jest wskazana dla młodych trawników. Miałam podobny problem po zimie. Polecam poczytać artykuły ze strony http://ozgaogrody.pl/jak-dbac-o-trawnik.html
Nie wygląda to zbyt ciekawie.
Ciekawie nie ciekawie ale nie jest to problem straszny:)

-
- Początkujący
Dzięki za rady, będziemy próbować o efektach poinfomuje
U mnie też trawnik nie wygląda za ciekawie po zimie. Musze wykorzystać wasze rady
A kiedy najlepiej to zrobic? Początkiem kwietnia, ajk już bedzie trochę cieplej?

trawnik po zimie zawsze wygląda nieciekawie- na szczęście już wiosna i można zaczynać pracę w ogrodzie.
To prawda, trzeba go zacząć pielęgnować.
Czas najwyższy, już prawie kwiecień.
może w lato za mało go nawadniasz, przez co zimą nie jest odżywiony i zwyczajnie słaby i przemarza? Co ile podlewasz trawnik? Robisz to wieczorami jak Słońce zelżeje? Jak nie masz czasu to ją zraszaj, są super zestawy do tego https://jol-met.pl/blog/news/zlaczki-pi ... dni-zestaw tu podaje poradnik jak to skompletować, do tego jakiś nawóz, no i przede wszystkim trawa dobrej jakości, dobrego gatunku.
jak zaczniesz teraz to do lata spokojnie zdazysz zwłaszcza zważając na pogode która nas nie rozpieszcza
sam nie wiem o co ci chodzi