Jak oświetlić skalniak?
Moderator: wika001
Re: Jak oświetlić skalniak?
na skalniaki kilka ledowych lampek i będzie na pewno ok., ale z kolei na ściezki to najlepsze jakies porządne latarnie takie troche przypominające lampy uliczne., nam się takie marza.
Polecam reflektory ledowe, wkomponować w kamienie albo roślinność, tak żeby nie było widać źródła, tylko samo światło. Ważne żeby wybrać szczelne oprawy, hermetyczne, do stosowania na zewnątrz, klasa IP przynajmniej 67.
Lampy solarne doskonale się sprawdzą - obecnie na rynku jest wiele modeli, rozmiarów jest w czym wybierać, bowiem kształty też są ciekawe owych lampek. Ceny nie których może nie są niskie, ale jeśli policzymy ile zaoszczędzimy pieniędzy na prądzie to robi się już lżej na sercu 

u nas jest kilka ledowych lamp i moim zdaniem wygląda to całkiem fajnie. Jak dla nas takie oświetlenie jesy wystarczające. One wbrew pozorom dają sporo światła.
właśnie też się myślimy nad takim oświetleniem na wiosnę, tylko zastanawiam się czy jednak nie będzie za ciemno
Z ledami może wyglądać świetnie. Jak się uporamy z wymianą oświetlenia w domu, to też postaramy się zastosować je w ogródku. http://www.ultra-elektro.pl/143-zarowki-led-e27 jakie byście polecili do ogrodu, a raczej do rozświetlenia wieczorem tarasu? Czasem zdjęcia oglądam w sieci i można z nich dosłownie cuda porobić.
Polecam LEDy.
napewno dobrymi lampami się da
Ja oświetlam ledowymi lampkami wbijanymi w ziemię, takimi bna energię słoneczną, i na prawdę fajnie to wygląda 

Proponuję lampy albo reflektorki wychodzące z ziemi 

Myślę, że śmiało możesz wkopać kabel w ziemię. Tutaj: http://begli.pl/ dostaniesz najróżniejsze modele kabli. Wydaje mi się, że nie powinno być problemu z dopasowaniem odpowiedniego przewodu.
-
- Początkujący
Ja swój skalniak oświetlam klasycznie lampami LEDowymi, dobrze się sprawują i nie zużywają dużo prądu, a dają całkiem niezłe światło. Mogę polecić to rozwiązanie.
Może lampki solarne . Ewentualnie poprowadzi elektrykę i wtedy oświetlisz według własnego uznania.
Cóż, na pewno jest z tym trochę zachodu.
lampy solarne to dobry pomysł, bo z ciągnięciem kabli zawsze jest problem poza domem