papryka kiszona
Moderator: wika001
papryka kiszona
Kilka lat temu dostałam ten przepis od znajomych Bułgarów. Moim zdaniem jest przepyszna. Postanowiłam podzielić się nim z Wami 
Składniki:
1 kg dojrzałej słodkiej papryki
6 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 - 3 łyżki nasion wyłuskanych z baldachów dojrzałego kopru, 2 łyżeczki nasion kminku,
1 łyżeczkę nasion gorczycy,
po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 l wody
3 dag soli
Wykonanie:
Z papryki usunąć ?wnętrzności?, pokroić na 8 części ( 4 wzdłuż i raz w poprzek). Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na 3 ? 4 części. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wyparzyć słoiki.
Układać paprykę przekładając czosnkiem. Zalać ostudzoną zalewą. Na szybkie zużycie (do tygodnia) wystarczy zakręcić i postawić w cieple na 4 dni, potem w chłodzie. Na przechowywanie ? po 4 - 6 dniach szczelnie zakręcić i zapasteryzować (np. w nagrzanym piekarniku).
Bułgarzy dodają jeszcze razem z czosnkiem 2 ? 4 ostre papryczki (czuszka, pepperoni) pokrojone w cieniutkie krążki, i wtedy kiszonka jest serio ostra. Dobrze kisi się tylko dojrzała papryka (czerwona lub żółta/pomarańczowa), można też wziąć zieloną, ale wyjdzie raczej ?małosolna? (też smaczna).
			
			
									
						
										
						Składniki:
1 kg dojrzałej słodkiej papryki
6 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 - 3 łyżki nasion wyłuskanych z baldachów dojrzałego kopru, 2 łyżeczki nasion kminku,
1 łyżeczkę nasion gorczycy,
po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 l wody
3 dag soli
Wykonanie:
Z papryki usunąć ?wnętrzności?, pokroić na 8 części ( 4 wzdłuż i raz w poprzek). Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na 3 ? 4 części. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wyparzyć słoiki.
Układać paprykę przekładając czosnkiem. Zalać ostudzoną zalewą. Na szybkie zużycie (do tygodnia) wystarczy zakręcić i postawić w cieple na 4 dni, potem w chłodzie. Na przechowywanie ? po 4 - 6 dniach szczelnie zakręcić i zapasteryzować (np. w nagrzanym piekarniku).
Bułgarzy dodają jeszcze razem z czosnkiem 2 ? 4 ostre papryczki (czuszka, pepperoni) pokrojone w cieniutkie krążki, i wtedy kiszonka jest serio ostra. Dobrze kisi się tylko dojrzała papryka (czerwona lub żółta/pomarańczowa), można też wziąć zieloną, ale wyjdzie raczej ?małosolna? (też smaczna).
Re: papryka kiszona
Jak już gdzieś wcześniej pisałem spróbuj i się przekonaj sama. 
Ja nie będę eksperymentował bo nie mam ku temu warunków, ani nie posiadam glinianego garnka!
Ale chętnie dowiedział bym się o Twoich spostrzeżeniach odnośnie przyrządzenia tego przepisu nie w słoikach, a właśnie w glinianym garnku.
Ja nakupiłem papryki, kminek, czosnek i lada chwila zabieramy się z żoną za przyrządzenie kiszonej papryki, oczywiście jak tylko zasmakujemy co pisze w przepisie, że można już po kilku dniach podzielę się smakiem
			
			
									
						
										
						Ja nie będę eksperymentował bo nie mam ku temu warunków, ani nie posiadam glinianego garnka!
Ale chętnie dowiedział bym się o Twoich spostrzeżeniach odnośnie przyrządzenia tego przepisu nie w słoikach, a właśnie w glinianym garnku.
Ja nakupiłem papryki, kminek, czosnek i lada chwila zabieramy się z żoną za przyrządzenie kiszonej papryki, oczywiście jak tylko zasmakujemy co pisze w przepisie, że można już po kilku dniach podzielę się smakiem

Re: papryka kiszona
i jak wrażenia?:) Ciekawa jestem czy przepis rzeczywiście jest dobry 
			
			
									
						
										
						
Re: papryka kiszona
Zrobiłam i wyszło pyszne:) dzięki za przepis 
			
			
									
						
										
						
Re: papryka kiszona
Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję. Z papryk polecam robić również sos.
			
			
									
						
										
						Re: papryka kiszona
Jeszcze mi się nie nadarzyła okazja, żeby spróbować czegoś takiego.
			
			
									
						
										
						Re: papryka kiszona
też nie:) ale trzeba kiedyś wypróbować ten przepisgardenrun pisze:Jeszcze mi się nie nadarzyła okazja, żeby spróbować czegoś takiego.
Re: papryka kiszona
Nie jadłam nigdy takiej papryki. Chętnie bym sprawdziła ten przepis.
			
			
									
						
										
						Re: papryka kiszona
muszę spróbować, ciekawy przepis 
			
			
									
						
										
						
Re: papryka kiszona
Korzystam z bardzo podobnego przepisu i robię taką paprykę co rok  Jest świetna!
 Jest świetna!
			
			
									
						
										
						 Jest świetna!
 Jest świetna!Re: papryka kiszona
Tez bardzo lubię ten przepis. Zrobiłam sobie kilka słoiczków na ten rok, bardzo smaczne. Idealne na dekorację stołu, gdy przychodzą goście.
			
			
									
						
										
						



