papryka kiszona

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

Maria68
Aktywny
Aktywny
Posty: 219
Rejestracja: 23 lut 2011, 21:33
Lokalizacja: Puławy

papryka kiszona

Post autor: Maria68 »

Kilka lat temu dostałam ten przepis od znajomych Bułgarów. Moim zdaniem jest przepyszna. Postanowiłam podzielić się nim z Wami

Składniki:
1 kg dojrzałej słodkiej papryki
6 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 - 3 łyżki nasion wyłuskanych z baldachów dojrzałego kopru, 2 łyżeczki nasion kminku,
1 łyżeczkę nasion gorczycy,
po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 l wody
3 dag soli

Wykonanie:
Z papryki usunąć ?wnętrzności?, pokroić na 8 części ( 4 wzdłuż i raz w poprzek). Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na 3 ? 4 części. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wyparzyć słoiki.
Układać paprykę przekładając czosnkiem. Zalać ostudzoną zalewą. Na szybkie zużycie (do tygodnia) wystarczy zakręcić i postawić w cieple na 4 dni, potem w chłodzie. Na przechowywanie ? po 4 - 6 dniach szczelnie zakręcić i zapasteryzować (np. w nagrzanym piekarniku).
Bułgarzy dodają jeszcze razem z czosnkiem 2 ? 4 ostre papryczki (czuszka, pepperoni) pokrojone w cieniutkie krążki, i wtedy kiszonka jest serio ostra. Dobrze kisi się tylko dojrzała papryka (czerwona lub żółta/pomarańczowa), można też wziąć zieloną, ale wyjdzie raczej ?małosolna? (też smaczna).

Suplem
Aktywny
Aktywny
Posty: 100
Rejestracja: 03 wrz 2011, 14:26

Re: papryka kiszona

Post autor: Suplem »

Jak już gdzieś wcześniej pisałem spróbuj i się przekonaj sama.
Ja nie będę eksperymentował bo nie mam ku temu warunków, ani nie posiadam glinianego garnka!
Ale chętnie dowiedział bym się o Twoich spostrzeżeniach odnośnie przyrządzenia tego przepisu nie w słoikach, a właśnie w glinianym garnku.
Ja nakupiłem papryki, kminek, czosnek i lada chwila zabieramy się z żoną za przyrządzenie kiszonej papryki, oczywiście jak tylko zasmakujemy co pisze w przepisie, że można już po kilku dniach podzielę się smakiem :lol:

wika001
Aktywny
Aktywny
Posty: 292
Rejestracja: 24 lut 2011, 9:57

Re: papryka kiszona

Post autor: wika001 »

i jak wrażenia?:) Ciekawa jestem czy przepis rzeczywiście jest dobry :)

wika001
Aktywny
Aktywny
Posty: 292
Rejestracja: 24 lut 2011, 9:57

Re: papryka kiszona

Post autor: wika001 »

Zrobiłam i wyszło pyszne:) dzięki za przepis :)

raffa5a
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 29 wrz 2016, 9:52

Re: papryka kiszona

Post autor: raffa5a »

Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję. Z papryk polecam robić również sos.

gardenrun
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 516
Rejestracja: 30 lip 2014, 13:31

Re: papryka kiszona

Post autor: gardenrun »

Jeszcze mi się nie nadarzyła okazja, żeby spróbować czegoś takiego.

magda123
Aktywny
Aktywny
Posty: 138
Rejestracja: 05 paź 2015, 12:04

Re: papryka kiszona

Post autor: magda123 »

gardenrun pisze:Jeszcze mi się nie nadarzyła okazja, żeby spróbować czegoś takiego.
też nie:) ale trzeba kiedyś wypróbować ten przepis

fivetrees
Aktywny
Aktywny
Posty: 187
Rejestracja: 07 kwie 2015, 5:59

Re: papryka kiszona

Post autor: fivetrees »

Nie jadłam nigdy takiej papryki. Chętnie bym sprawdziła ten przepis.

begs
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 05 lut 2017, 15:37

Re: papryka kiszona

Post autor: begs »

muszę spróbować, ciekawy przepis :)

Awatar użytkownika
Nova23
Aktywny
Aktywny
Posty: 113
Rejestracja: 13 maja 2014, 14:46

Re: papryka kiszona

Post autor: Nova23 »

Korzystam z bardzo podobnego przepisu i robię taką paprykę co rok :) Jest świetna!

asianocon
Aktywny
Aktywny
Posty: 243
Rejestracja: 16 lut 2018, 14:50

Re: papryka kiszona

Post autor: asianocon »

Tez bardzo lubię ten przepis. Zrobiłam sobie kilka słoiczków na ten rok, bardzo smaczne. Idealne na dekorację stołu, gdy przychodzą goście.

ODPOWIEDZ