Dynia
Moderator: wika001
-
Bukowiecka
- Aktywny

- Posty: 130
- Rejestracja: 26 lut 2011, 22:42
Re: Dynia
to akurat przepis nie z babcinej, a z mojej książki kucharskiej 
ale sprawdzony i smaczny
Curry z dynią i rybą
150 g do 200 g upieczonej dyni
150 g - 200 g mrożonych filetów halibuta lub filetów z łososia, ewentualnie innych ryb o białym mięsie np. dorsza, soli
1/2 szklanki (125 ml) bulionu (jarzynowego, rybnego lub z kurczaka)
1 łyżeczka sosu rybnego (niekoniecznie)
1 łyżka sosu sojowego
1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1/4 - 1/3 łyżeczki tajskiej pasty curry
2 łyżki soku z limonki + dodatkowo do podania
kolendra
Pieczemy dynie. rozmrażamy rybę, kroimy na kilka kawałków. Na patelnię wlać mleko kokosowe i gotować przez około 2 - 3 minuty, aż zredukuje się o połowę. Dodać cukier, pastę curry i gotować przez minutę. Następnie wlać bulion, sos rybny, sos sojowy, doprawić ewentualnie solą i gotować do zredukowania się sosu o połowę przez około 2 minuty.
Dodać pokrojone grzyby a po 2 minutach gotowania włożyć filety ryby. Gotować przez minutę, następnie przewrócić rybę na drugą stronę, dodać dynię oraz szparagi, gotować razem przez około 2 - 3 minuty, aż ryba będzie ugotowana a dynia gorąca. Na koniec dodać sok z limonki, rozłożyć curry do głębokich talerzy i posypać kolendrą. Podawać z ryżem basmati lub pieczywem
ale sprawdzony i smaczny
Curry z dynią i rybą
150 g do 200 g upieczonej dyni
150 g - 200 g mrożonych filetów halibuta lub filetów z łososia, ewentualnie innych ryb o białym mięsie np. dorsza, soli
1/2 szklanki (125 ml) bulionu (jarzynowego, rybnego lub z kurczaka)
1 łyżeczka sosu rybnego (niekoniecznie)
1 łyżka sosu sojowego
1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1/4 - 1/3 łyżeczki tajskiej pasty curry
2 łyżki soku z limonki + dodatkowo do podania
kolendra
Pieczemy dynie. rozmrażamy rybę, kroimy na kilka kawałków. Na patelnię wlać mleko kokosowe i gotować przez około 2 - 3 minuty, aż zredukuje się o połowę. Dodać cukier, pastę curry i gotować przez minutę. Następnie wlać bulion, sos rybny, sos sojowy, doprawić ewentualnie solą i gotować do zredukowania się sosu o połowę przez około 2 minuty.
Dodać pokrojone grzyby a po 2 minutach gotowania włożyć filety ryby. Gotować przez minutę, następnie przewrócić rybę na drugą stronę, dodać dynię oraz szparagi, gotować razem przez około 2 - 3 minuty, aż ryba będzie ugotowana a dynia gorąca. Na koniec dodać sok z limonki, rozłożyć curry do głębokich talerzy i posypać kolendrą. Podawać z ryżem basmati lub pieczywem
Re: Dynia
Makaron z dynią!
Składniki:
50 dag miąższu dyni, pokrojonego na małe kawałki
40 dag makaronu świderki
1 szklanka śmietany
1 mała cebula, posiekana
5 dag parmezanu, startego
gałka muszkatołowa
cukier, masło, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente.
W garnku na maśle podusić do miękkości cebulkę, następnie dodać dynię oraz gałkę muszkatołową
i kontynuować gotowanie przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie doprawić cukrem, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodać śmietanę oraz parmezan i delikatnie podgrzewać przez około 4 minuty. Na talerze wyłożyć makaron oraz sos i podajemy od razu.
Smacznego
Składniki:
50 dag miąższu dyni, pokrojonego na małe kawałki
40 dag makaronu świderki
1 szklanka śmietany
1 mała cebula, posiekana
5 dag parmezanu, startego
gałka muszkatołowa
cukier, masło, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente.
W garnku na maśle podusić do miękkości cebulkę, następnie dodać dynię oraz gałkę muszkatołową
i kontynuować gotowanie przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie doprawić cukrem, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodać śmietanę oraz parmezan i delikatnie podgrzewać przez około 4 minuty. Na talerze wyłożyć makaron oraz sos i podajemy od razu.
Smacznego
-
mariolanowak30
- Aktywny

- Posty: 170
- Rejestracja: 27 mar 2011, 19:13
Re: Dynia
A da się zrobić leczo lub bigos z dyni? Jakich przypraw do tego należy użyć?
Re: Dynia
Bigos z dyni jest najlepszy z możliwych
wpisz w google to od razu wyskoczy przepis. ja z dyni polecam zupę krem a a także placuszki
zamiast ziemniaków dajemy dynię pokrojoną w kostkę
-
lembylfantasta
- Początkujący

- Posty: 4
- Rejestracja: 06 cze 2016, 11:52
Re: Dynia
Świetny przepis - z wielką chęcią spróbujeBukowiecka pisze:to akurat przepis nie z babcinej, a z mojej książki kucharskiej
ale sprawdzony i smaczny
Curry z dynią i rybą
150 g do 200 g upieczonej dyni
150 g - 200 g mrożonych filetów halibuta lub filetów z łososia, ewentualnie innych ryb o białym mięsie np. dorsza, soli
1/2 szklanki (125 ml) bulionu (jarzynowego, rybnego lub z kurczaka)
1 łyżeczka sosu rybnego (niekoniecznie)
1 łyżka sosu sojowego
1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1/4 - 1/3 łyżeczki tajskiej pasty curry
2 łyżki soku z limonki + dodatkowo do podania
kolendra
Pieczemy dynie. rozmrażamy rybę, kroimy na kilka kawałków. Na patelnię wlać mleko kokosowe i gotować przez około 2 - 3 minuty, aż zredukuje się o połowę. Dodać cukier, pastę curry i gotować przez minutę. Następnie wlać bulion, sos rybny, sos sojowy, doprawić ewentualnie solą i gotować do zredukowania się sosu o połowę przez około 2 minuty.
Dodać pokrojone grzyby a po 2 minutach gotowania włożyć filety ryby. Gotować przez minutę, następnie przewrócić rybę na drugą stronę, dodać dynię oraz szparagi, gotować razem przez około 2 - 3 minuty, aż ryba będzie ugotowana a dynia gorąca. Na koniec dodać sok z limonki, rozłożyć curry do głębokich talerzy i posypać kolendrą. Podawać z ryżem basmati lub pieczywem
-
arkadiuszmed1
- Początkujący

- Posty: 6
- Rejestracja: 14 lut 2018, 13:02
Re: Dynia
To jest na prawdę dobry przepis, który trzeba znać.
