Szkodniki w ogrodzie
Moderator: wika001
-
- Zainteresowany
Re: Szkodniki w ogrodzie
A możesz napisać która z tych biologicznych metod była najlepsza i najbardziej skuteczna? Bo problem ze szkodnikami w ogrodzie powraca niemal co roku,warto wiec przyjrzeć się temu nieco bliżej i wymienić doświadczenia.
Na szczęście udało mi się ich uniknąć
U mnie jest wiele wkopanej geowłókniny więc nie ma tragedii. Ptactwo odstraszają strachy
- wagner-kasia
- Zainteresowany
Witajcie,
U mnie jesienią pojawiły się nie wiadomo skąd szczury... Być może poczuły, że zbliżają się większe mrozy i skryły się w mojej szopie. W obawie, że przeniosą się do domu zamówiłam odpowiednie służby - http://insekt2.pl. Oprócz tego powiedzieli że zajmują się zwalczaniem komarów na wiosnę więc chyba znowu się z nimi zobaczę
Zwalczacie u siebie w ogrodzie komary?
U mnie jesienią pojawiły się nie wiadomo skąd szczury... Być może poczuły, że zbliżają się większe mrozy i skryły się w mojej szopie. W obawie, że przeniosą się do domu zamówiłam odpowiednie służby - http://insekt2.pl. Oprócz tego powiedzieli że zajmują się zwalczaniem komarów na wiosnę więc chyba znowu się z nimi zobaczę

-
- Aktywny
Szczury w ogrodzie czy piwnicy to faktycznie dosyć ciężki temat,natomiast wiosną u mnie w ogrodzie aż roi sie od kretowisk i teraz poszukuję dobrego sposobu na to aby pozbyć się kretów,macie może jakieś pomysły ?
Polecam stosowanie preparatów przeciwko owadom, są naprawdę pomocne, ale trzeba uważać gdyż niektóre posiadają związki chemiczne niebezpieczne dla skóry i ich nadużycie, może spowodować nieprzyjemne konsekwencje.62miko pisze:Jest coś takiego jak preparat przeciw kleszczom. Może zastosuj go w swoim ogrodzie? U nas na szczęście nie ma kleszczy ale słyszałam, że w okolicznych lasach jest masakra. Aż strach tam wchodzić. Ja ogólnie unikam lasów, łąk itd. kleszcze często się do mnie przyczepiają więc wolę nie ryzykować.
Z naturalnych środków to bio-insektal jest bardzo skuteczny i naturalny (nawet zwierzęta można nim spryskać). Polecam, tylko trzeba się mocno spryskać.Kelen pisze:Polecam stosowanie preparatów przeciwko owadom, są naprawdę pomocne, ale trzeba uważać gdyż niektóre posiadają związki chemiczne niebezpieczne dla skóry i ich nadużycie, może spowodować nieprzyjemne konsekwencje.62miko pisze:Jest coś takiego jak preparat przeciw kleszczom. Może zastosuj go w swoim ogrodzie? U nas na szczęście nie ma kleszczy ale słyszałam, że w okolicznych lasach jest masakra. Aż strach tam wchodzić. Ja ogólnie unikam lasów, łąk itd. kleszcze często się do mnie przyczepiają więc wolę nie ryzykować.
U mnie jest podobnie, nie wiem już jakie środki stosować, żaden nie jest skuteczny.TomDrewTarTak_pl pisze:Szczury w ogrodzie czy piwnicy to faktycznie dosyć ciężki temat,natomiast wiosną u mnie w ogrodzie aż roi sie od kretowisk i teraz poszukuję dobrego sposobu na to aby pozbyć się kretów,macie może jakieś pomysły ?
Najskuteczniejsze są metody domowe, jednak u mnie już się żadne nie sprawdzają. Probowałem octu, wody z cukrem a nawet mokrego kartonu, nic nie pomogło.Fabryka-Zieleni.eu pisze: A możesz napisać która z tych biologicznych metod była najlepsza i najbardziej skuteczna? Bo problem ze szkodnikami w ogrodzie powraca niemal co roku,warto wiec przyjrzeć się temu nieco bliżej i wymienić doświadczenia.
Osobiście chętnie wypróbuję ten preparat, możesz o nim nie co więcej napisać? Jak go dawkować? na jakie rośliny nie należy go stosować?62miko pisze: Jest coś takiego jak preparat przeciw kleszczom. Może zastosuj go w swoim ogrodzie? U nas na szczęście nie ma kleszczy ale słyszałam, że w okolicznych lasach jest masakra. Aż strach tam wchodzić. Ja ogólnie unikam lasów, łąk itd. kleszcze często się do mnie przyczepiają więc wolę nie ryzykować.
-
- Zainteresowany
Na kuny polecam zastosować pułapkę żywołowną. Jest to humanitarny sposób a do tego bardzo skuteczny. Najlepsze są te od firmy rmax bo mamy gwarancję, że po złapaniu taki szkodnik nie ucieknie. Ja dzięki takiej pułapce pozbyłem się kuny z poddasza i kreta z ogrodu 

Takie pułapki żywołowne bardzo dobrze się sprawdzają, czy to na kuny czy lisy, wiem z własnego doświadczenia i również polecam. Zdecydowanie gorzej ma się sprawa z kretem, tutaj trudno doradzić co jest najbardziej skuteczne.
najgorsze są krety.
Najgorsze są krety i polne myszy. U mnie robią najwięcej szkód. Ostatnio zamówiliśmy deratyzację z http://ddduslugi.pl uznaliśmy, że mają bezpieczne preparaty więc to będzie najlepsze rozwiązanie.
ABA DDD zdecydowanie polecam firmę, są mega skuteczni i mega dokładni. Problem szkodników znika i nie ważne czy to mszyce, czy to krety czy inne gady które niszczą nasze działki i ogródki są niezawodni i na każdego mają sposób.
Staram się psikać krzaki opryskiem z pokrzywy, ale nie zawsze pomaga.
W przypadku mszyc trzeba działać szybko, aby ochronić nasze rośliny. Polecam poradnik dotyczący zwalczania mszyc na stronie Target - jest w nim bardzo dokładnie opisane jak zwalczać mszyce na różnych roślinach, podpowiedź jakich użyć produktów. Bardzo wartościowy artykuł