Jakie zioła na dworzu?
Moderator: wika001
Re: Jakie zioła na dworzu?
Oregano, bazylia, tymianek, pietruszka i wiele więcej. Wszystkie potrzebne informacje jak uprawiać zioła znajdziesz na http://agropolska.weebly.com/ skąd ja sama czerpię swoją wiedzę
Pozdrawiam

Ja mam sporo ziół ale nigdy nie ryzykuje i trzymam je w domu szkoda starań na dworzu-zimą ciężko..
- floramis
- Początkujący
- Kontakt:
Szczypiorek i pietruszka, ale to latem. Na zimę ścinam niedobitki, kroję i wrzucam do zamrażarki - tak przetrzymuję zimę
A na parapecie trzymam bazylię, oregano i miętę. Uwielbiam je używać do różnych potraw. Później szybkie zakupy w sklepie internetowym http://floramis.pl/ i na wiosnę siejemy nowe warzywka i zioła
Teraz na hasło floramis1 jest 10% rabatu!

Mięta, melisa, lubczyk, estragon , rukola - spokojnie przezimują.
u nas bazylia, mięta i oczywiście koperek.
Szałwia bardzo ładnie mi zimowała i pyszna jest smażona na maśle.
ja mam tylko miętę i lubczyk
U nas to samo. Tylko to dobrze się trzyma.
-
- Początkujący
Ja dopiero planuję swój balkonowy warzywniak i widzę, że propozycje ziół się powtarzają. Chciałbym na początek wypróbować miętę, rozmaryn, bazylię i może szczypiorek. Pewnie za pierwszym razem nic z tego nie wyjdzie, ale mam nadzieję, że z każdym kolejnym razem będzie jeszcze lepiej. Widziałem jeszcze, że niektórzy mają na balkonie sałatę, ale to chyba nie dla takich amatorów jak ja 

Ja hoduję jedynie mięte.
-
- Początkujący
Na wiosnę uzupełnimy naszą ofertę o dość pokaźną gamę ziół. Także nie zapomnijcie nas odwiedzić https://www.akademiaroslin.pl ! Oby zima szybko minęła 

-
- Początkujący
Mięta to chyba podstawa.
-
- Początkujący
Rozmaryn - nie ma szans, do domu z nim
> Bazylię - jednoroczna, ale jak przed przymrozkami zabierzesz do domu, to jeszcze chwilę porośnie
> Oregano - przeżyje
> Tymianek zwykły i cytrynowy - przeżyje
> Majeranek - bez szans
> CząbeR - a zależy który. Jest jednoroczny, popularniejszy, z definicji nie przeżyje, i wieloletni, spoko przeżyje.
> Miętę - przeżyje
> Melisę - przeżyje
> Pietruszkę - jest dwuletnia, czyli lepiej ją zabrać do domu i skubać, póki się za, bo w przyszłym roku zacznie kwitnąć zamiast produkować nać
> Szczypior - jeśli to to, co myślę, czyli szczypiorek, to przeżyje.
> Bazylię - jednoroczna, ale jak przed przymrozkami zabierzesz do domu, to jeszcze chwilę porośnie
> Oregano - przeżyje
> Tymianek zwykły i cytrynowy - przeżyje
> Majeranek - bez szans
> CząbeR - a zależy który. Jest jednoroczny, popularniejszy, z definicji nie przeżyje, i wieloletni, spoko przeżyje.
> Miętę - przeżyje
> Melisę - przeżyje
> Pietruszkę - jest dwuletnia, czyli lepiej ją zabrać do domu i skubać, póki się za, bo w przyszłym roku zacznie kwitnąć zamiast produkować nać
> Szczypior - jeśli to to, co myślę, czyli szczypiorek, to przeżyje.
Ja chciałabym zaproponować Wam uprawę również w domu, może niezupełnie ziół, ale kiełków. Uprawa jest banalna, a witaminy z tych roślin mogą świetnie uzupełnić dietę. Na początek polecam gotowe tacki za 10zł z nasionami, natomiast jak Wam się spodoba, można zainwestować w kiełkownik. Bardzo prosta sprawa, a to chyba jedyna metoda na świeże witaminy o tej porze roku. Nawet zioła we własnym ogródku nie będą rosły w styczniu, a w kiełkowniku zawsze 

Oregano, bazylia, tymianek, pietruszka, koperek- w sezonie i wiele innych, akurat te niemal każde z tych ziół sprawdzi się i spokojnie może być na dworze jeżeli zapewnisz im odpowiednie warunki i pielęgnację, od tego zacznijmy