czy warto sadzić żywopłot
Moderator: wika001
Re: czy warto sadzić żywopłot
to prawda, wiadomo ze trzeba się czasem narobić ale żywopłoty sa bardzo praktyczne choćby z uwagi na to ze pełnią tez formę ogrodzenia no i daja tez troche prywatności jak ktos ma posesję prz samej ulicy albo chodniku
Moim zdaniem warto, tylko trzeba sobie odpowiednio dobrać krzew, z którego chcemy formować żywopłot. Ja ze swojej strony mogę polecić do tego celu Berberys Thunberga, który rośnie dosyć szybko, a jednocześnie jest łatwy w formowaniu oraz bardzo gęsty. Poza tym ma on bardzo ciekawy, czerwonawy (bordowy) kolor. Naprawdę już po kilku latach bardzo ładnie się prezentuje i nadaje się zarówno do niskich, jak i wysokich żywopłotów. Jest trudny do przebycia ze względu na ciernie, a więc walory użytkowe również są na wysokim poziomie 

Warto ale wybierz jakiś, który całym rokiem jest zielony. Mój teść cisy posadził, dobrze wyglądają ale bardzo długo rosną, już z 15 lat mu rosną i dorosły do wysokości ogrodzenia tak, że wszystko zasłaniają. Przycina je regularnie aby w objętość szły a nie w wysokość.
daje sporo prywatności i rzeczywiście jest troche ciszej ale z uwagi na bezpieczeństwo, to bym jednak wolał mieć też ogrodzenie
-
- Początkujący
żywopłot zapewni anie tylko samą prywatność,ale czasem stanowi bardzo fajne,atrakcyjne uwieńczenie całości naszego ogrodu oraz jego dekorację,więc moim zdaniem jak najbardziej warto go posadzić i potem tylko systematycznie pielęgnować,podcinać.
Żywopłot to fajne rozwiązanie jako część ogrodzenia, nie całość, bo jednak jakieś solidne zabezpieczenie w postaci płotu czy metalowego ogrodzenia trzeba mieć.
To prawda, że wiosną i latem ładnie wygląda, ale żeby uniknąć smętnego wyglądu jesienią/zimą, trzeba pomyśleć, którą roślinę do tego wykorzystać, by trzymała się najdłużej.
No i to też udana skrytka dla ptaków, jak się robi cieplej
To prawda, że wiosną i latem ładnie wygląda, ale żeby uniknąć smętnego wyglądu jesienią/zimą, trzeba pomyśleć, którą roślinę do tego wykorzystać, by trzymała się najdłużej.
No i to też udana skrytka dla ptaków, jak się robi cieplej

Ja nie jestem wielbicielką żywopłotów. Moim zdaniem lepiej postawić na ogrodzenie i tuje.
-
- Zainteresowany
Pewnie,że lepiej,ale samo ogrodzenie to już spory koszt,plus do tego thuje. Żywopłot ma to do siebie,że szybko rośnie i już na wiosnę możemy mieć pełna prywatność i być przez niego całkowicie zasłonięci. Przy czym koszty są zdecydowanie niższe,więc moim zdaniem warto.
Piękny ogród.
My sadziliśmy żywotnik zachodni, kupiliśmy w szkółce końca pod łodzią. Właśnie szukaliśmy czegoś, co fajnie rośnie i dość gęsto, a czego tak bardzo dużo nie trzeba oglądać i to nam polecono. Fajnie się sprawdza 

moim zdaniem warto, ale wiadomo, ze trzeba się przy tym nachodzić trochę żeby to było zadbane.
Ja jednak preferuję tradycyjny płot i tuje
-
- Aktywny
Moim zdaniem żywopłot jest świetnym dodatkiem do stylowo wykonanego płotu
Ostatnio swój płot wyposażyłam w dodatkowe bramy kute na zamówienie u ferrumdeco.pl
i żywopłot dodaje wszystkiemu charakteru!

-
- Początkujący
zdecydowanie warto!
-
- Początkujący
Jeśli ktoś marzy o prywatności to na pewno warto. W moim rodzinnym domu większa część podwórka ma wysoki żywopłot, który świetnie odgradza od ulicy. Jedynym minusem to jest dbanie o niego poprzez przycinanie i nawożenie.
-
- Aktywny
Ja własnie zakładam na działce żywopłot. Nie chcę jednorodnej ściany zieleni. Marzy mi się połączenie kilku gatunków również tych zimozielonych. Chcę kupić wszystko w jednym sklepie i udało mi się znaleźć jeden gdzie mają wszystkie te gatunki http://podkarpackiesady.pl/ Teraz tylko mam pytanie czy ktoś z Was sadził taki zróżnicowany żywopłot z dereniem, śnieguliczką i iglakami? Jak się sprawa ma z przecinaniem, pielęgnacją?