Opisy gatunków drzew i krzewów, informacje na temat ich uprawy, zabiegów pielęgnacyjnych i zastosowania. Jakie drzewa i krzewy są odpowiednie na małą działkę, które można sadzić w cieniu, albo wymagają określonej gleby? Jeśli szukasz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, dotyczących drzew i krzewów ? zapraszamy do tego działu.
ja mialam swoja wizje ogrodu i stwierdzilam, ze dam rade znalazlam szkolke z roslinami roslinydoogrodu.pl, ktore normalnie nie sa przeznaczone do przebywania w polskim klimacie, ale tak byly "testowane" w szkolce ze mogą dzieki temu ciesze sie pieknym i niecodziennym ogrodem!
Trawę pampasową mam zamawianą internetowo ze strony www.ogrodmarzen.net. Pozytywnie mnie zaskoczyła obsługa. W zasadzie zamówienie zostało zrealizowane od razu po wpłynięciu pieniędzy, przez co kurier dzwonił do mnie już z przesyłką na następny dzień.
Jeżeli chodzi o aranżację własnego ogrodu to chętnie doradzimy i pomożemy pod tym względem,na naszej stronie znajdziesz szeroki wybór wielu drzewek i krzewów owocowych w rozsądnej cenie,zapraszamy
Ja mam ogródek skalny, z niewielkim, ale ładnym oczkiem wodnym. Z roślin mam kilka krzewów ozdobnych (polecam perukowiec podolski) i kwiatów, głównie lilie azjatyckie i taki przetacznik pagórkowy http://florexpol.eu/byliny/456-przetacz ... rkowy.html - dobrze wygląda w takich ogródkach.
Ja mam połączenie skalniaka z sadzonkami i samym ogrodem.
I to wszystko na niewielkiej przestrzeni
Przy czym skompletowanie skalniaka zajęło mi najwięcej czasu, bo wiadomo, trzeba było znaleźć odpowiednio duże kamienie.
Aranżacja własnego ogrodu to wbrew pozorom trudne zadanie,trzeba mieć nie tylko odpowiednią wiedzę,ale i być kreatywnym aby wszystko idealnie do siebie pasowało. Akurat z naszej strony możecie liczyć na pomoc i porady,na co dzień zajmujemy się właśnie ciekawymi projektami ogrodów:)
wydaje mi się, że Jelni ograniczasz się do jakiś krzewów, kwiatów i skalniaka, to dasz radę sam, ale jak ktoś chce ogród w oryginalnym stylu albo jakiś basen, to jednak warto skorzystać z porady fachowców.
Skoro nie masz za dużo czasu na pielęgnacje roślin, radzę Ci skorzystać z pomocy jakiejś firmy. Pomogą dobrać Ci roślinki, które są łatwe w utrzymaniu i które będą dobrze rosły na Twojej glebie. Trzeba wziąć wiele rzeczy pod uwagę – nasłonecznienie, nawodnienie, rodzaj ziemi , dlatego samodzielnie jest trudno. Ja korzystałam z usług wogrodzie.pl i mam dziś piękny ogród, który nie pochłania dużo czasu.
Moim zdaniem najlepiej zlecić aranżacje ogrodu fachowcowi, ale to sporo kosztuje, także mając ograniczone środki rozsądniej zająć się tym samodzielne - niestety zajmuje to sporo czasu i pracy. Proponuję postawić w ogrodzie altankę i zasadzić przy niej jakieś pnącza, jak powojniki. Jeśli nie chcecie mieć problemu z kretami, to ta roślinka http://florexpol.eu/byliny/5263-wilczom ... ykret.html powinna pomóc - może nie jest zbyt atrakcyjna, ale jej korzenie mają nieprzyjemny dla kretów zapach, który skutecznie je odstrasza.
bardzo ładnie wygladaja małe tuje obcięte w różne kształty ja swoje kupiłam w sklepie "Rośliny do ogrodu", mają swoje aukcje na allegro, wszystkie mi się przyjeły i są piekne
Przy zakłądaniu swojego ogrodu korzystałem z usług firmy http://www.marekgurgul.pl/ . Kompleksowo mi zaprojektowali ogród, a następnie wykonali włącznie z przywiezieniem drzewek krzewów i innej roślinności. Jestem zadowolony z efektu dlatego gdyby ktoś kiedyś potrzebował kogoś od projektowania i wykonywania ogrodów, to mogę polecić. Na początku zlecałem im tez pielęgnację bo nie znałem się na tym, teraz z biegiem czasu zaczynam się uczyć i powoli sam dbam o ogród