Rośliny na skalniak
Moderator: wika001
Re: rośliny na skalniak
Ja mam na szczęście kota i takich szkód mi w ogrodzie nie robi, ale w salonie sobie upodobał jako legowisko nasze pledy kaszmirowe 

To masz szczęście. Moi znajomi mają straszne problemy z tym
-
- Początkujący
a właśnie jak odganiacie psa od skalniaka? mój wprawdzie niewielki bardzo upodobał sobie tam rośliny i regularnie przekopuje nam ogród... a szkoda, bo fachowcy z Ogród - Dom się naprawdę napracowali, by doprowadzić teren do porządku...
Ja Ci polecam Maciejkę
wspaniale pachnie, i jeśli masz jakieś krzaczki to możesz ją posadzić obok, aby miała troszkę cienia. Zapach wieczorem jest wprost cudowny 

Ja też uważam, że maciejka to dobre rozwiązanie:-)
- wagner-kasia
- Zainteresowany
Też posadziłam Maciejkę. Teraz zastanawiam się czy dokupić na wiosnę coś takiego: http://kwietnik.com.pl/pl/p/perowskia-l ... 1185/10417? Nie spotkałam się z taką nazwą jeszcze ale wygląda pięknie 

Dzięki, za podsunięty link mi również się to podoba, na pewno skorzystam na wiosnę 

Ładny skalniak jest piękną ozdobą ogrodu. Wymaga to trochę pracy ale naprawdę warto. Ponieważ nie pracuję to mam czas zajmować się swoim skalniakiem. Co prawda nie mam tam typowych roślin skalniakowych ale wydaje mi się że ładnie się prezentuje. W dwóch miejscach skalniaka zasadziłam prymulki w różnych kolorach i naprawdę fajnie to wygląda, kolory żywe, znacznie ożywiają wygląd całego skalniaka. A ponieważ lubię hiacynty i bratki one też znalazły swoje miejsce.
Witam! W temacie roślin na skalniak (tak bardziej dla początkujących) mogę polecić ten oto artykuł: klikmapa.pl/rosliny-na-skalniak.html 

Hmm może takie legowisko by go zachęciło do korzystania butik.zpazurem.pl/szukaj/domek#modal ? Możesz albo wybrać z proponowanych, albo dodać coś swojego. Znajdziesz u nich równiez książki dotyczące psów, może znajdziesz tam podpowiedź jak przenieść psa w odpowiednie miejsce do spania.
U mnie zrobiliśmy duży skalnik. Otoczyliśmy go płaskimi kamieniami, położyliśmy folię, posypaliśmy drobnymi kamieniami, posadziliśmy kilka krzewów oraz parę typowych roślinek na skalnik, m.in. maciejkę
U nas mamy krzewy, które posadziliśmy na filii i zasypaliśmy ją kamyczkami
ee ja bym się nie bała zamawiać przez neta - mój tata tak kupuje i spokojnie dochodzą w całości roślinki
zobacz sobie choćby tutaj http://euroogrod.com.pl/Bezpieczne-zaku ... ol-13.html masz opis jak oni zabezpieczają przesyłki, że nic się nie dzieje 

No ja właśnie zabieram się za swój skalniak teraz bo widziałem te rośliny co będę sadził większość w czerwcu trzeba zacząć. Wiec zabieram się za to żeby mieć już tą jedną rzecz z głowy. Czerwiec w pełni a trzeba jeszcze sporo porobić. Tutaj znalazłem fajny blog na ten temat o czym warto pamiętać w czerwcu : https://blog.edomator.pl/2017/06/02/co- ... w-czerwcu/ i przypomniało mi się o moim warzywniaku , myślę aby teraz się za niego zabrać przy okazji budowania tego skalniaka.
Szkoda, że to wszystko tak powoli rośnie.