Grill ale jaki?
Moderator: wika001
Re: Grill ale jaki?
Ja zdecydowałam się na grill murowany, wykonany z kamieni przez firmę http://www.lu-kam.com/ . Taki przynajmniej jest solidny, a to dla mnie ważne bo ostatnio cały czas naprawialiśmy nasz stary
Teraz zastanawiamy się nad wędzarnią, w końcu swoje produkty zawsze smakują lepiej i są zdrowsze 
Re: Grill ale jaki?
Marmurowy jak najbardziej robi wrażenie. U rodziców mamy właśnie taki, sam natomiast posiadam, bardzo stary i muszę przyznać, że na niektórych też robi wrażenie 
Re: Grill ale jaki?
bardzo podobają mi się grille murowane, ale z drugiej strony często wyjeżdżamy i czasem taki przenosny jest się przydaje.
Re: Grill ale jaki?
Jestem za! Też najbardziej podobają mi sie grille murowane!infrasmatt pisze:Bardzo podobają mi się wbudowane grille wysadzane cegłą, takie jak tutaj: SCU Klinkier - płytki klinkierowe. Jeśli masz podwórko, proponuję coś takiego!
Re: Grill ale jaki?
Oczywiście grille murowane robią wrażenie zwłaszcza jak są wkomponowane w wiatę. Nie mam nic przeciwko nim natomiast mimo wszystko funkcjonalnie ustępują tym gazowym. Może nie do końca tu chodzi o rodzaj paliwa natomiast grille gazowe spełniają funkcję pieca dzięki zamkniętej powierzchni grillowania. To znacznie rozszerza możliwości grillowania a właściwie pieczenia. Potrawy z takiego grilla są smaczniejsze ze względu na kontrolę temperatury dzięki której uzyskać możemy powtarzalność potraw bez względu na temperaturę zewnętrzną. Tutaj trzeba nadmienić że również są grille węglowe tak skonstruowane aby możliwe było nawet pieczenie metodą "low cooking" ale to też są grille zamknięte. Przypuszczam że murowany również można wykonać w ten sposób natomiast nie znam jak na razie firmy która stosuje takie projekty (i tutaj czekam na wasze propozycje jeśli takie znacie).
Re: Grill ale jaki?
Grill murowany najlepiej wygląda z klinkieru. Polecam w tej kwestii świetny tutorial na stronie producenta klinkieru (Terca): http://www.wienerberger.pl/ceg%C5%82y-k ... -klinkieru
Re: Grill ale jaki?
my też często wyjeżdżamy dlatego wolę grille przenośne. W tym roku kupiliśmy w sklepie http://www.web-grille.pl bardzo fajny grill węglowy który świetnie się sprawuje. Żona namawia mnie jeszcze na taki elektryczny który można używać w domu, kto wie może się skuszę bo bardzo lubię potrawy z grilla a w zimie średnio chce się grillować na dworze:)
Re: Grill ale jaki?
pod grilla jako nawierzchnia dobrze nadają się deski betonowe wyglądają jak by były z drewna a są wykonane z betonu są ognioodporne,mrozoodporne,antypoślizgowe,zbrojone włóknami polipropylenowymi,barwione w całości w masie i impregnowane ,idealnie nadają się do robienia aranżacji ogrodowej jako ścieżki,schody,chodniki,palisady,murki,tarasy, patio










Przepisy w Tandoorze
Wieprzowina
Wymagane produkty:
na każdy kg mięsa cebula 100g, suszone zioła, zmielony czerwony pieprz i papryka pół łyżeczki, ćwiartkę cytryny 2-3 łyżki oleju roślinnego.
Wieprzowina (szyja, żebra, lub filety, posiekane 4-5 centymetrowe kawałki - do wyboru) wyciąć około 3 centymetra kawałki .
[img][img]http://f3.s.qip.ru/~YLAzZL9s.jpg[/img][/IMG]
[img][img]http://f2.s.qip.ru/~oHGoukSc.jpg[/img][/IMG]
[img][img]http://f6.s.qip.ru/~zd5ybCEx.jpg[/img][/IMG]
Tandoor - nowy smak, którego jeszcze nie poznaliście!!!
Żebra oddzielone od siebie. Na każdy kilogram mięsa : przewinąć do mielenia mięsa 100 g cebuli, dodać suszone zioła, czerwony pieprz i papryka do smaku ( około pół łyżeczki ), czwarta średniej cytryny. Wycisnąć sok 2-3 łyżki oleju roślinnego. Mieszać marynaty, marynować od 1 do 3 godzin. Nawleczone na szpady piec w Tandoorze. (Ok. 25 minut)
Wymagane produkty:
na każdy kg mięsa cebula 100g, suszone zioła, zmielony czerwony pieprz i papryka pół łyżeczki, ćwiartkę cytryny 2-3 łyżki oleju roślinnego.
Wieprzowina (szyja, żebra, lub filety, posiekane 4-5 centymetrowe kawałki - do wyboru) wyciąć około 3 centymetra kawałki .
[img][img]http://f3.s.qip.ru/~YLAzZL9s.jpg[/img][/IMG]
[img][img]http://f2.s.qip.ru/~oHGoukSc.jpg[/img][/IMG]
[img][img]http://f6.s.qip.ru/~zd5ybCEx.jpg[/img][/IMG]
Tandoor - nowy smak, którego jeszcze nie poznaliście!!!
Żebra oddzielone od siebie. Na każdy kilogram mięsa : przewinąć do mielenia mięsa 100 g cebuli, dodać suszone zioła, czerwony pieprz i papryka do smaku ( około pół łyżeczki ), czwarta średniej cytryny. Wycisnąć sok 2-3 łyżki oleju roślinnego. Mieszać marynaty, marynować od 1 do 3 godzin. Nawleczone na szpady piec w Tandoorze. (Ok. 25 minut)
-
JanuszOgrodas
- Początkujący

- Posty: 1
- Rejestracja: 04 maja 2016, 9:22
Re: Grill ale jaki?
Grill węglowy ma tą przewagę nad innymi, że zapach i smak potraw jest zdecydowanie lepszy. Niektóre rzeczy po prostu muszą być tradycyjne 
Re: Grill ale jaki?
Ale jak to? Mi się najbardziej podoba grill murowany. Zwłaszcza jak jest połączony z wędzarką.
-
TomDrewTarTak
- Aktywny

- Posty: 125
- Rejestracja: 26 lut 2016, 10:32
Re: Grill ale jaki?
To faktycznie znakomita sprawa i dodatkowo stanowi o ozdobie w naszym ogrodzie,pięknie się prezentuje,nie każdy potrafi tylko wymurować takiego grilla.
Re: Grill ale jaki?
Ja postawiłam na grill - kominek wygląda świetnie, w sam raz do mojego ogrodu. Poza tym jest bardzo solidny. Kupiłam w dobrej cenie i jestem bardzo zadowolona z zakupu
Mam taki http://www.artbud.pl/pl/p/Kominek-ogrod ... szt./36288 podoba wam się?
Re: Grill ale jaki?
Fajny jest taki grill gazowy, jest o wiele zdrowszy i nie dymi się tak. My ostatnio zainwestowaliśmy z firmy Broil King.
Re: Grill ale jaki?
Dla mnie też jedyną możliwością jest grill murowany. To drugie, po ognisku, najlepsze źródło temperatury do przygotowywania jedzenia na świeżym powietrzu.