Budowa basenu
Moderator: wika001
Re: Budowa basenu
No właśnie ja też zastanawiam się nad budową basenu. Powiem szczerze, ze sam nie wiem jeszcze na co się zdecyduję, bo kazda opcja ma swoje plusy i minusy. Mam nadzieję, że moje wątpliwości rozwieje spotkanie z konsultantami z http://www.akvafalo.pl/. Taką mam nadzieję.
Basen to duża inwestycja, ale jeśli już się na niego decydujesz to nie ma co szczędzić. Pamiętaj, że będzie Ci służyć przez wiele lat. Warto to dobrze przemyśleć. Ja mam basem kryty już od kilku lat i jestem bardzo zadowolona. Mogę korzystać z niego przez cały rok, a miło jest popływać zimą w ciepłej wodze obserwując śnieg za szybą. Bardzo mnie to odpręża.
jeśli chodzi o budowe basenu zadaszonego warto pamiętać o kwestii ogrzewania, w tym wątku polecam zajrzeć na http://www.viessmann.pl - mają tam bardzo fajne rozwiązania.
Ja tez wybrałem basen poliestrowy. Ale jak kupować poliester to tylko ten z wyższej półki, a nie łapać się najtańszych chłamów 

-
- Początkujący
Tez się przymierzam do zrobienia basenu ogrodowego 

Taki basen samemu zbudowany na pewno daje spora satysfakcję ale wydaje mi się że nie zawsze jest to dobre rozwiązanie. Po za tym jest to bardzo kosztowne. Lepiej juz kupić jakiś zwykły basen ogrodowy http://ogrodosfera.pl/baseny-ogrodowe . Daje tyle samo satysfakcji a jest dużo tańszy i zawsze w razie potrzeby mozna go złożyć i schować. A rozmiary są teraz takie że spokojnie wiele osób sie pomieści.
Jak chcesz mieć drewniany basen, to przede wszystkim powinieneś pomyśleć nad wysokiej jakości odwodnieniem. Najlepsze będą tu klasyczne odwodnienia liniowe o wysokiej przepustowości, wykonane ze szlachetniej stali nierdzewnej.
-
- Początkujący
tak jak koledzy wyżej pisali - zadzwoń/napisz do konkretnej firmy, to na pewno coś podpowiedzą. a przynajmniej pozwolą oszacować koszty. Dużo bowiem zależy od rodzaju basenu, który zamierzasz postawić. Ja ostatecznie zdecydowałem się na stacjonarny od poolsfactory, ale niewykluczone, że wystarczy Ci rozporowy albo stelażowy.
-
- Początkujący
- Kontakt:
ciekawa sprawa, właśnie zaczynam budować swój basen !
Myślę, że warto postawić na sprawdzone przedsiębiorstwa. Jednym z nich jest na pewno [url]htttp://www.poolsfactory.pl[/url]. Generalnie firma z Wrocławia, która działa również na praktycznie całym rynku europejskim, więc zdecydowanie ogromny bagaż doświadczeń w wykonywaniu basenów. Ogólnie robią wkłady basenowe, zadaszenia, cały osprzęt czy wanny jacuzzi, czy jak kto woli wanny SPA
. Serdecznie polecam, żeby się z nimi zapoznać[/url]

Na pewno warto stawiać na sprawdzone firmy.
jesli chcesz kupic basen to polecam dokupic pompe ciepla lub elektryczny podgrzewacz wody, zawsze to lepsze jesli ktos nie lubi oswajac sie z zimna woda
, ja kupilem taka pompke w POLBAS'ie i jestem bardzo zadowlony

- mazerunner
- Początkujący
- Kontakt:
A jaka jest najtańsza metoda budowy basenu? Zastanawiam sie na ta takim niewielkim (5x3 metry).
Najtaniej to jeżeli samemu sie tym zajmiesz. Nie jest to takie skomplikowane, jest wiele poradników w internecie. Na pewno znajdziesz.
-
- Początkujący
Jakiej wielkości chcesz, żeby był ten basen?