Jaka doniczka jest najlepsza dla storczyków?
Moderator: wika001
Re: Jaka doniczka jest najlepsza dla storczyków?
Dokladnie. Storczyki sa bardzo wrażliwe na chemie często nie przyjmują się w warunkach epifitycznych bo np. tło korkowe w orchidarium jest klejone jakims swinstwem.
-
CebuleKwiatowe
- Aktywny

To fakt,dlatego tez powyżej napisałam jakie donice najlepiej jest stosować. Nie ukrywajmy też,że większość z nas ma zwykle,plastikowe a potem nie ma się czemu dziwić,że pączki szybko opadają.
-
specjalist8
- Początkujący

- Kontakt:
U mnie w domu mamy kilka storczyków. Dwa są w szklanych doniczkach, reszta w normalnych i też ładnie kwitną.
ja wybrałam zwężoną u dołu, góra troche szersza. Poszukajcie w sklepie Dajar, ja tam tez kupiłam: http://sklep.dajar.pl/dom-i-ogrod/ogrod ... a/doniczki
Ja długo trzymałam w kolorowych, nieprzezroczystych doniczkach, ale polecono mi przezroczyste i odkąd zmieniłam, widzę dużą różnicę w kwitnięciu kwiatów
-
ogrodownikow
- Początkujący

- Kontakt:
Ja u siebie zawsze stosuję zwykłą, plastikową, przeźroczystą doniczkę. Najważniejsze jest jej przejrzystość, gdyż storczyki prowadzą fotosyntezę przez korzenie.
W internecie można sporo takich fajnych doniczek kupić, do różnych kwiatków.
Palone ceramiczne donice, albo przeźroczyste to wydaje się mi najlepszy wybór. Drewniane ewentualnie.
Donice do storczyków powinny być przezroczyste, co pozwoli na szybką ocenę stanu korzeni.
A gdzie można dostać przeźroczyste ?
Najlepsze są takie przeźroczyste, kwadratowe doniczki !
Zalecana jest szklana, ale jak mamy w domu dużo storczyków to tylko kilka ma specjalne doniczki a reszta ma normalne
najlepiej w doniczkach plastikowych rosną storczyki
W doniczkach plastikowych? Ja bym powiedizał,że lepiej w doniczkach szklanych albo w glinianych. Plastik nie jest ani elegancki, ani praktyczny tak wiec proponuję sobie odpuścić na rzecz eleganckich doniczek. Wprawdzie w sklepach stacjonarnych wybór jest często ograniczony to nie ma problemu w znalezieniu takich dodatków w sklepach internetowych.
Są tam obecnie piekne, wysokojakościowe doniczki. Jakiś czas temu zamówiliśmy sobie z żońą do domu taki komplet:

Są tam obecnie piekne, wysokojakościowe doniczki. Jakiś czas temu zamówiliśmy sobie z żońą do domu taki komplet:

Najodpowiedniejszym pojemnikiem do uprawy storczyków jest doniczka przezroczysta - bez dwóch zdań.
Jednak nie tylko doniczka ma znaczenie. Równie ważna jest jej zawartość
Polecam poradnik o uprawie storczyków w domu - http://www.e-ogrodek.pl/a/5425,pielegna ... yki-w-domu
Jednak nie tylko doniczka ma znaczenie. Równie ważna jest jej zawartość
Polecam poradnik o uprawie storczyków w domu - http://www.e-ogrodek.pl/a/5425,pielegna ... yki-w-domu
Budowanie twórcze jest