Borówka amerykańska
Moderator: wika001
-
kurczefelek
- Początkujący

Re: borówka amerykańska
U nas w zeszłym roku była borówka odmiana bluegold. W tym chcemy coś dosadzić jeszcze. Maliny mogą być dobrym pomysłem również 
Wiele zależy od odmiany, ale moja trzymała się bardzo dobrze w poprzednim sezonie i dała sporo owoców. Niestety nie pamiętam nazwy odmiany. Smaczne, ale podobno znacznie zdrowsze są klasyczne odmiany borówek. Mają więcej witamin i minerałów.
Ja mam sunrise i są bardzo smaczne:)
-
Nordmania.pl
- Zainteresowany

- Kontakt:
Akurat jeżeli chodzi o drzewka i krzewy to warto odwiedzić nasza szkółkę Nordmania,jako jedyni udzielmy gwarancji,szczegóły znajdziecie na naszej stronie,a w razie pytań zawsze możecie liczyć na naszą fachową pomoc.
-
pawelmikozww
- Początkujący

- Kontakt:
Każda odmiana będzie dobra jak gleba będzie kwaśna.
-
kruchezjabłkami
- Zainteresowany

Czy na pewno każda odmiana borówki wymaga kwaśnej gleby?
-
sarnecki.p
- Początkujący

Słuchajcie, a jak zabezpieczyć borówkę przed ptakami? Borykam się z takim właśnie problemem.
Ja swoje przykryłem siatką na drzewa owocowe i czekam. W tym roku pięknie już wyściółkowałem trocinami i efekty już widać. Trochę pominąłem nawożenie - a teraz już chyba za późno
Zamontuj siatkę to sprawdzona metoda jest. Na pewno odpadają elektroniczne straszaki jeśli mieszkasz w gęstej zabudowie.sarnecki.p pisze:Słuchajcie, a jak zabezpieczyć borówkę przed ptakami? Borykam się z takim właśnie problemem.
-
sarnecki.p
- Początkujący

Sąsiedzi się skarżą?nikosiu pisze:Zamontuj siatkę to sprawdzona metoda jest. Na pewno odpadają elektroniczne straszaki jeśli mieszkasz w gęstej zabudowie.sarnecki.p pisze:Słuchajcie, a jak zabezpieczyć borówkę przed ptakami? Borykam się z takim właśnie problemem.
No takie straszaki są dość denerwujące. Sąsiad ma, więc mam przykład. Dodatkowo to drogie rozwiązanie jest.
-
kurczefelek
- Początkujący

I jak tam, drodzy działkowicze? Jakieś jeszcze porady odnośnie do uprawy borówek?
Są takie specjalne siatki o małym oczku. Symar robi takie siatki ogrodnicze, sam mam właśnie taką i dobrze się sprawuje na winogronach. Siatka jest lekka i wytrzymała, więc spokojnie na borówkę się nadaje.nikosiu pisze:No takie straszaki są dość denerwujące. Sąsiad ma, więc mam przykład. Dodatkowo to drogie rozwiązanie jest.
Ale takie lato jak to - to tylko wodę w borówkę lać - bo jak nie to schnie. Mam wy ściółkowaną trocinami a i tak wody szło dużo. A do bluecorpa - słodsza dla mnie jest patriot - a owoce też duże
-
e-PodkarpackieSady.pl
- Początkujący

Generalnie ogród latem trzeba pielęgnować i systematycznie podlewać,bo bez tego uschnie nawet trawa,nie wspominając już o tej ozdobnej. Swój ogród czy sad to sporo pracy i obowiązków jeżeli juz się na to zdecydujemy. Same krzewy i drzewka znajdziecie w naszym Podkarpackim Sadzie:)