Jak dbać o ogród latem?
Moderator: wika001
-
- Początkujący
- Kontakt:
Re: Jak dbać o ogród latem?
To prawda,latem kiedy mamy duże upały,warto zadbać o dobre i systematyczne nawadnianie ogrodu oraz o regularne koszenie trawy,powiedzmy raz w tygodniu. Wtedy lepiej rośnie i nabiera koloru.
-
- Początkujący
ja jestem bardzo początkująca w temacie, ale jeżeli o lato ja się zastanawiam nad nawadnianiem i jakimś konkretnym system do tego... jeszcze nie wiem jak to wygląda pod kątem finansowym
-
- Aktywny
Co do systemu nawadniana i to wg mniejsza leży od tego,ja dużą powierzchnię trawnik posiadasz bo i m mniejszą tym będzie to mniej opłacalne i zdecydowanie lepiej sprawdzi się normalne podlewanie za pomocą węża ogrodowego.
Podlewanie w lato, zwłaszcza dużego ogrodu to jest kłopot. Raz, że kosztuje sporo czasu, dwa pieniędzy bo woda idzie przeważnie z wodociągu. Szczęście, jak ktoś ma studnie. Ja na przykład zainstalowałem sobie zbiornik na deszczówkę, co rozwiązało mi trochę problem, bo jednak rachunki za wodę zmalały.
Pielęgnacja ogrodu latem jest zawsze szczególnie intensywna i powinniśmy pamiętać o systematycznym podlewaniu trawnika oraz kwiatów plus koszeniu- inaczej z pięknego ogrodu zrobi się prawdziwy busz...
-
- Aktywny
Dokładnie tak jak piszesz,właśnie to podlewanie jest czymś najbardziej uciążliwym dla wielu ogrodników,jednak w przypadku dużych upałów ani rusz. do tego dochodzi regularne,systematyczne koszenie trawnika oraz stosowanie dobrych nawozów,akurat te znajdziecie u nas:)
dla mnie największe wyzwanie to jedynie przycinanie tych wszystkich drzewek i krzewów, bo kompletnie nie umiem z nich formować odpowiednich kształtów
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Szczerze mówiąc to akurat przycinanie jest jedną z prostszych czynności,wystarczy mieć tylko odpowiednie nożyce i po problemie,wraz z upływem czasu nabierzesz też niezbędnego doświadczenia i naprawdę sama stwierdzisz że nie jest to trudne.
-
- Aktywny
Kwestia dobrych nożyc ogrodowych i tyle,te spokojnie znajdziesz w sklepach internetowych,a latem ogród wymaga najwięcej pracy i uwagi z naszej strony,głównie chodzi o koszenie trawy i przycinanie krzewów.
-
- Początkujący
Chyba najważniejsze jest systematyczne podlewanie i nawożenie
Dokładnie. Po prostu każdego dnia coś trzeba robić i doglądać. Jednak ogród wymaga poświęcenia.
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Dla jednych będzie to poświecenie,dla innych z kolei pasja i hobby której oddają się z przyjemnością więc nie jest tak źle. Póki co wiosna nas nie rozpieszcza i tych prac nie ma aż tak dużo,zaledwie kilkakrotne koszenie trawy bo deszcz podleje wszystko za nas.
dla mnie praca w ogrodzie to sama przyjemność. lubię wrócić po pracy i zabrać się za pracę na świezym powietrzu. niby z pracy do pracy, ale ta u mnie w ogrodzie jest dla mnie relaksem, odpoczynkiem.
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Mam podobne zdanie,tym bardziej ze w ogrodzie zawsze jest co robić,nawet w ramach czystego relaksu. Tak się składa,że u nas znajdziecie ładne krzewy i drzewka ozdobne ze szkółki Nordmania z gwarancją ich jakości i pochodzenia,więc warto zerknąć:)
Latem, zwłaszcza tak gorące jak poprzednie, przede wszystkim trzeba zadbać o odpowiednie nawadnianie. Większość roślin wymaga utrzymania stałej wilgotności w glebie.Od czerwca do sierpnia warto podlewać rośliny rano lub wieczorem. Grunt jest jeszcze schłodzony po nocy i dzieki temu wyparuje mniej wody. Przy nawadnianiu ogrodu bardzo pomocne są systemy nawadniające - jest to duża oszczędność czasu. W razie potrzeby nasi specjaliści pomogą w doborze odpowiedniego systemu dla Pastwa