Jak odnowić altanę?
Moderator: wika001
Re: Jak odnowić altanę?
Ja uczę się na własnych błędach. Tak jak piszecie najpierw trzeba dobrze oszlifować i oczyścić altanę ze starej warstwy lakieru. Najlepiej użyć do tego profesjonalnych środków, ja kombinowałam z domowymi sposobami- soda oczyszczona itd., skończyło się to tragicznie. Warto zainwestować w profesjonalizm, bo altana to jednak dłuuuugotrwała inwestycja. Czytałam dużo wątków na temat renowacji altany i zaryzykowałam- kupiłam olej do zewnętrznych powierzchni drewnianych, trafiłam na markę Bona i jestem zadowolona. Ceny nie są najniższe, ale jakość 100%. Kupiłam cały zestaw środków, olej i preparat do czyszczenia. Mój mąż zajął się resztą, efekt? Altana pierwsza klasa 

My planujemy w czerwcu przemalować naszą altanę i papę na dachu zmienić na trzcinę. Myślicie, że to dobry pomysł? Widziałam coś takiego u znajomych i oszalałam:) Planujemy też zamówić nowe meble do altany z http://www.meble.ogrodowe.net/bo stare są strasznie zużyte, Co sądzicie o meblach z technoratanu i żaluzjach w altance?
Najważniejsze właśnie oszlifować i odpowiednio zabezpieczyć.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2014, 11:39 przez robnowak, łącznie zmieniany 1 raz.
Wydaje mi się, że strasznie dużo zdziałać mogą małe szczegóły, pozornie małe - jak np. aranżacja altany. Zawsze dużo dodaje odpowiednie oświetlenie, lampa pires ma w sobie taki urok, że na pewno wpłynie korzystanie na "drugie życie" nawet starej altanki.
-
- Początkujący
To ważne, żeby dobrze oczyścić drewno przed kolejnym malowaniem. Ja także używam do tego Bona Decking Reviver, ufam profesjonalnym środkom. Po wyschnięciu drewna polecam zastosować olej do drewna na zewnątrz Bona Decking & Furniture Oil, ja zastosowałam teak i jestem zakochana w naszej altanie
co do pomysłu z trzciną na dachu, popieram w 100%! Ja w prawdzie mam całą drewnianą konstrukcję, ale bardzo podobają mi się takie klimatyczne rozwiązania i w przyszłości też planuję trochę poeksperymentować 

Dynamiczna, pracowita Pani domu, prawie perfekcyjna 

Juz wypowiadałem sie w tym temacie, ale wpadłem na jeszcze jeden fajny pomysł, a mianowicie paski LED - estra sprawa jako oświetlenie uzupełniajace do takiej odświeżonej altanki.
Co do impregnacji altany ogrodowej to ja trochę zaniedbałem sprawę i altana była do rozbiórki już. Faktycznie trzeba oczyścić drewno porządnie, zaimpregnować i pomalować. Ja zrobiłem tak, że kupiłem trochę stali w elka.gda.pl - farbę i drewno i zrobiłem altanę drewnianą na konstrukcji metalowej. Jest nawet ładniejsza i bardziej trwała.
-
- Początkujący
Tak, impregnat jest naprawdę bardzo ważny. Uważam, że jeśli tylko można, to warto sobie pozwolić na najlepszy - w końcu to inwestycja na długi czasd
-
- Początkujący
Tak, impregnat jest naprawdę bardzo ważny. Uważam, że jeśli tylko można, to warto sobie pozwolić na najlepszy - w końcu to inwestycja na długi czasd
Z Altaks są dobre i nie są drogie. Może pomaluj lakierobejcą, będzie bardziej trwałe.