Warzywa, owoce, zioła na balkonie
Moderator: wika001
- JustynaWagner
- Początkujący
Re: warzywa,owoce,zioła na balkonie
Praktycznie każde możesz uprawiać, ale sprawdz jak je łączyć.
-
- Początkujący
- Kontakt:
ja w tym roku mam zamiar mieć na balkonie dużo warzyw pomidorki koktajlowe, pietruszkę i dużo różnych ziół, w tamtym roku widziałam u koleżanki i mi się to spodobało pięknie to wygląda
-
- Aktywny
Jeżeli tylko pogoda będzie sprzyjać to jak najbardziej warto,zresztą akurat pomidorki koktajlowe sa chyba najczęściej uprawianym owocem na balkonie i każdy sobie je chwali:)
Ja mam na ogródki mnóstwo ziół - nie wyobrażam sobie, że mogłabym ich nie posadzić.
polecam pomidorki koktajlowe na balkon, ja co roku sadzę i są przepiękne i smaczne:)
Ja w zeszłym roku miałam na balkonie pomidory i paprykę. Pomidory: Malinowe, Bawole Serce, Radana, Black Cherry oraz jakiś żółty koktajlowy.
Ale z nich wszystkich najlepiej owocował Black cherry, dlatego w tym roku będę mieć tylko 2 krzewy Black cherry oraz jeden na próbę Japanese black trifele.
Oprócz tego mam miętę, oraz mały krzew Kolcowoju szkarłatnego. Mam nadzieję, że w tym roku będzie owocował.
Ale z nich wszystkich najlepiej owocował Black cherry, dlatego w tym roku będę mieć tylko 2 krzewy Black cherry oraz jeden na próbę Japanese black trifele.
Oprócz tego mam miętę, oraz mały krzew Kolcowoju szkarłatnego. Mam nadzieję, że w tym roku będzie owocował.
ja mam pomidorki, miętę, szczypiorek i koperek posiałam, ale podobno koperek nie będzie na balkonie rosnąć, no ale zobaczymy 

A ja coś zrobiłem źle, tylko nie do końca wiem co - chciałem mieć rzodkiewkę na balkonie, równo miesiąc temu zasiałem w 3 rządkach, wyrosła piękna, ale nie ma żadnego "owocu", tylko długie zielone (i tez pożółkłe liście). Może za gęsto zasiałem, ale z 2 strony przecież mocniejsze wypierają słabsze, ziemia dobra, więc nie wiem co nie zagrało. Chcę ponowić próbę, ale najpierw spytać tych, którzy się znają - co mogłem zrobić źle?
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Przyczyn może być naprawdę wiele,może nawet kwestia samych nasion i tego jak piszesz- gęstego posiania,a kwestia wody- prawdopodobnie mogły mieć jej także za mało. Spróbuj raz jeszcze tylko nie siej ich tak gęsto.
ja mam też wiele warzywyw i kwiatów - głównie kupowane przez neta domisad.pl ...moim zdaniem warto jest też kupować zdrowie i nienaruszone cebule czy sadzonki - czyli sprawdzone źródło roślin
Mięta, trawa cytrynowa, rozmaryn, bazylia. Super się sprawdzają w doniczkach na balkonie - zarówno w bloku, jak i domu.
Żaden miłośnik dobrej kuchni nie może się obejść bez ziół. Wśród najpopularniejszych znajdują się: oregano, bazylia, rozmaryn oraz tymianek. Świeżo zebrane zioła są najbardziej aromatyczne, warto więc uprawiać je samodzielnie.
-
- Początkujący
moja zona tez zaczeła hodować warzywa i zioła, powiem szczerze ze nie ma zadnego porównania z tym, co teraz znajdujemy w sklepach. A najvrbardziej wkurza mnie to ze nie dośc ze wygórowane ceny, to jeszcze w tych supermarketach większośc owoców i warzyw jest taka przywiędła.
tez mamy bazylię i tymianek. a czy ktoś może hodował rukolę?
witam, czy ktos wie moze jaka odimana papryczek małych ozdobnych rosną najszybciej (i gdzie mozna ją kupić ewentualnie)?