Co zrobić z marchewki
Moderator: wika001
Re: Co zrobić z marchewki
ja osobiscie marchewki nie lubie, jedynie uzywam jej jako maly dodatek do rosolu albo troche do surowki startej
Milion rzeczy, ale najlepsze dwie to zupa dyniowo-marchewkowa z czosnkiem, cebulą, gałką muszkatołową, imbirem, kurkumą, kuminem a na deser ciasto marchewkowe (lepsze te na oleju). W tej wersji marchewka rządzi!
Krem z marchewki z pomarańczą i imbirem.
Dokładnie zupa - krem z marchewki z kurkumą, imbirem a nawet i pomarańczą. Jest tyle opcji na marchewkę jak duszona marchewka do ziemniaków i jajka sadzonego 

świeże soki z marchwi i zupy krem to mój faworyt 

Ciasto
-
- Początkujący
Ciasto marchewkowe jest pycha! 
Lubię też robić muffinki marchewkowe z dodatkiem przyprawy do piernika - polecam, smak jest niebo w gębie, od razu człowiekowi tęskno do świąt. Prócz tego marchewkę też mrożę, ale zblanszowaną i pokrojoną czy to w plasterki jako dodatek do obiadu czy też w kosteczkę do zupy. Kupiłam sokowirówkę i w sezonie marchewkowym codziennie piję dużo soku jabłkowo-marchewkowego. Przepyszny, wszystkie inne butelkowe mogą się chować. Można też robić surówki z marchewką - najprostsza jabłko marchewka.

Lubię też robić muffinki marchewkowe z dodatkiem przyprawy do piernika - polecam, smak jest niebo w gębie, od razu człowiekowi tęskno do świąt. Prócz tego marchewkę też mrożę, ale zblanszowaną i pokrojoną czy to w plasterki jako dodatek do obiadu czy też w kosteczkę do zupy. Kupiłam sokowirówkę i w sezonie marchewkowym codziennie piję dużo soku jabłkowo-marchewkowego. Przepyszny, wszystkie inne butelkowe mogą się chować. Można też robić surówki z marchewką - najprostsza jabłko marchewka.
Marchewka jest tak uniwersalna że opcji jest wiele. Ja najbardziej lubię taką duszona z groszkiem lub podpieczoną w piekarniku.
DUżo można zrobić z marchewki 
np. wspomniane ciasto albo użyć do wywaru na zupę. Aż nabrałem ochoty na gotowaną marchewkę

np. wspomniane ciasto albo użyć do wywaru na zupę. Aż nabrałem ochoty na gotowaną marchewkę

A czy próbował ktoś zrobić dżem marchewkowy? Ja przygotowuję go z dodatkiem cytryny, dla zachowania koloru i cytrusowego aromatu. Wszyscy w domu się zajadają, nawet mój luby, który twierdzi, że nie lubi marchewki 

a ja uwielbiam makaron z marchewkami! Coś wspaniałego 

frytki z marchewki
pyszne i zdrowe

-
- Początkujący
a może jakiś sprawdzony przepis? doprawiasz czymś?MartaG. pisze:frytki z marchewkipyszne i zdrowe
Zdecydowanie sok, oj, mógłbym go pić wiadrami
A do tego, tak dosyć klasycznie, jak sądzę, gotowana marchewka z zielonym groszkiem + ziemniaki. Niebo w gębie i smak dzieciństwa.

orbe.pl Są naprawdę pomocni, polecam wszystkim gorąco!