Basen ogrodowy
Moderator: wika001
Re: Basen ogrodowy
Ja posiadam basen składany już od 5 lat i jestem bardzo zadowolony z tego 

Zgadzam się z Pablo.P, w naszych warunkach zdecydowanie lepiej sprawdzi się basen rozkładany i tu odwołam się do Agnieszki2014, która wspomniała Intex - rzeczywiście dużych wybór naprawdę dobrych basenów, z tym że ja zaopatrywałem się bezpośrednio u nich http://www.intex.pl Jakoś zawsze wolę kupować bezpośrednio u producenta lub oficjalnego dystrybutora ze względu na akcesoria. Dlatego naprawdę nie trzeba wiele szukać, ani rozkopywać ogrodu. Ja zdecydowałem się na basen stelażowy Ultra Rectangular Frame 5,49m x 2,74m x 1,32m i postawiłem go na takiej betonowej wylewce, gdzie po okresie upałów ustawiam rozkładaną altanę ogrodową z krzesłami i stołem. Jak jest upał to mam miejsce na basen, natomiast później osłonięte miejsce do grillowania.
-
- Początkujący
- Kontakt:
U nas na działce jest taki 5x5 metrów. Kupiony w castoramie za jakieś smieszne pieniądze. Jedyny problem to wypompowanie z niego wody bo leci jakby chciala ale nie mogla.
-
- Początkujący
- Kontakt:
U nas na działce jest taki 5x5 metrów. Kupiony w castoramie za jakieś smieszne pieniądze. Jedyny problem to wypompowanie z niego wody bo leci jakby chciala ale nie mogla.
A jaki polecacie duuży basen do 3 tysięcy zł? ;>
-
- Początkujący
Ja miałem takie basen ogrodowe, ale składanie tego i rozkładanie to naprawdę jest czasami męczące. I wymiana wody też nie jest wcale taka prosta i łatwa. Dlatego juz postanowiłem, ze w przyszłym roku wybuduję basen. Jestem już na etapie wstępnego projektu (http://www.akvafalo.pl/) i powiem szczerze, że chociaż jest to kosztowna inwestycja, to na pewno jest to lepsze rozwiazanie w perspektywie czasowej niż kupowanie basenu ogrodowego.
Ja mam basem już kilka dobrych lat. Faktem jest, że trzeba wymieniać co jakiś czas wodę i dbanie o niego wymaga trochę poświecenia i czasu, ale sprawa jest znacznie łatwiejsza, jeśli jest on kryty. Wiadomo, że w takim przypadku niezbędne jest zainwestowanie nieco większej sumy pieniędzy, ale przynajmniej można korzystać z basenu przez cały rok i nie trzeba się martwić np. o pływające w wodzie liście czy owady.
-
- Początkujący
Nie oszukujmy się taki basen, nawet mały jest dla osób, które mają czas i pieniądze przecież i zrobienie czegoś takiego i utrzymanie kosztują, a robienie najtańszą firmą z najtańszych materiałów mija się z celem. Mój znajomy brał ekipę do takiego basenu, koparkę z http://www.koparkoladowarka.ostroleka.pl, glazurników wszystko to kosztowało, ale przyznam, że efekt jest.
jaki jest koszt takiego nie wielkiego basenu
Ja się nie zgodzę z tymi, którzy wybierają dmuchańce, albo stelażówki. Miałem taki basen i to była męczarnia... Nie dość, że stał sobie na środku ogrodu, co wyglądało nieestetycznie to na dodatek po złożeniu go, zostawał niezły ślad i sucha trawa...
Znalazłem filmik co się robi z takimi basenami: https://www.youtube.com/watch?v=WA0UIUlFzE8
Jak już coś robić to porządnie, a nie inwestować w półśrodki...
Wiadomo, że basen wkopany w ogrodzie to już jest duża inwestycja, ale jak ktoś ma na to pieniądze to mimo wszystko polecam.
Sam się zdecydowałem na basen poliestrowy superpools i jestem zadowolony. Przydałoby się jeszcze go jakoś zadaszyć, ale muszę najpierw "uzbierać" na takie dobrodziejstwo
Ale tak jak mówię to jest wybór dla tych, którzy jak coś robią to konkretnie
Znalazłem filmik co się robi z takimi basenami: https://www.youtube.com/watch?v=WA0UIUlFzE8

Jak już coś robić to porządnie, a nie inwestować w półśrodki...
Wiadomo, że basen wkopany w ogrodzie to już jest duża inwestycja, ale jak ktoś ma na to pieniądze to mimo wszystko polecam.
Sam się zdecydowałem na basen poliestrowy superpools i jestem zadowolony. Przydałoby się jeszcze go jakoś zadaszyć, ale muszę najpierw "uzbierać" na takie dobrodziejstwo

Ale tak jak mówię to jest wybór dla tych, którzy jak coś robią to konkretnie

a o jakich kwotach mówimy jeśli chcielibyśmy zrobić sobie w ogrodzie niewielki wkopany basen?
Niewielki basen to jaki dla Ciebie? Dla jednym to 2m, a dla innych niewielki to 10m 
Ja mam nieco ponad 7m i tam gdzie ja kupiłem (a miałem już w ogrodzie dwa), a tym razem nie wybrałem najtańszej opcji, dałem niecałe 30 tys., ale z lepszą filtracją, sztuczną falą i lampami.
Za pierwszym razem chciałem zaoszczędzić i wybrałem najtańszą opcję na rynku, ale niestety szybko musiałem stawać na głowie i wyciągać go z ziemi, żeby nie narobić jeszcze większych szkód... Dlatego nie polecam tanizny

Ja mam nieco ponad 7m i tam gdzie ja kupiłem (a miałem już w ogrodzie dwa), a tym razem nie wybrałem najtańszej opcji, dałem niecałe 30 tys., ale z lepszą filtracją, sztuczną falą i lampami.
Za pierwszym razem chciałem zaoszczędzić i wybrałem najtańszą opcję na rynku, ale niestety szybko musiałem stawać na głowie i wyciągać go z ziemi, żeby nie narobić jeszcze większych szkód... Dlatego nie polecam tanizny

-
- Początkujący
Mi się mega marzy taki basen, ale mała działka!
-
- Początkujący
Mi się mega marzy taki basen, ale mała działka!
Baseny są różnej wielkości, zależy czego szukasz
Wybór na rynku jest spory, warto poszperać 
Tam gdzie ja kupiłem, najmniejszy rozmiar (wtedy jak kupowałem) to był chyba 4/5m - to chyba nie za dużo?

Tam gdzie ja kupiłem, najmniejszy rozmiar (wtedy jak kupowałem) to był chyba 4/5m - to chyba nie za dużo?