Czym impregnowac altane ogrodowa?
Moderator: wika001
-
- Początkujący
Re: Czym impregnowac altane ogrodowa?
Witam! Aby dobrze zabezpieczyć altanę należy ją odpowiednio zaimpregnować. Z pewnością mogę polecić do tego zadania Impregnat Ochronno-Dekoracyjny marki VIDARON, który dostępny jest aż w 14 kolorach. Preparat ten zarówno chroni drewno jak i dekoruje je, tworząc transparentne wykończenie podkreślające słoje drewna. Gdyby pojawiły się dalsze pytania, chętnie odpowiem.
Pozdrawiam,
Andrzej Opolski
Słyszę o tym impregnacie dużo dobrego. Będzie trzeba rzeczywiście o nim pomyśleć jeszcze przed zimą
Tylko nie promocje z marketów, szkoda malowania, czasu i pędzla. Polecam lakierobejce.
Tylko nie promocje z marketów, szkoda malowania, czasu i pędzla. Polecam lakierobejce.
-
- Początkujący
a czy domki letniskowe można potraktować jak altanę, pod względem impregnowania? Takie jak np. tutaj?
Przy naszych realizacjach korzystamy z impregnatów ochronnych http://ogrodowepergole.pl/sklep/index.p ... er=product
U nas używaliśmy Sadolinu i drewnochronu, ale to taka rzadzizna, że trzeba po 5 razy malować i się zniechęciliśmy, dodatkowo drogo to wychodzi. Teraz robimy inaczej: do 5-litrowej bańki wlewamy puszkę pokostu lub czystego oleju lnianego, puszkę lakieru alkidowego Hartzlack, barwnik "do smaku" i uzupełniamy benzyną ekstrakcyjną. Dwukrotne malowanie załatwia sprawę:-)
-
- Zainteresowany
Trochę zabawy z taką metodą A tak poważnie – impregnacja kosztuje, ale altana również, więc jeżeli się na nia dedycujemy to musimy być świadomi kosztów. Ps. Można pomalować impregnatem ochronno-dekoracyjnym Vidaron i nie ma problemu. No i nie wychodzi tak drogo.
Zabezpieczałem swoje drewniane meble ogrodowe przy pomocy impregnatu https://sklep.hadwao.net/nano-impregnat ... -litr.html . Zwykle używałem do tego farby olejnej ale efekt nie był tak dobry jak po tym preparacie. Farba zwykle pękała i woda dostawała się w głąb drewna. Po zastosowaniu impregnatu ochrona jest lepsza. Producenci piszą, że to można impregnować raz na 3 lata i wystarczy, ale ja dla pewności zrobiłem to ponownie po roku czasu, aby mieć pewność przez zimę, że nic się z tym nie stanie
koleżanka poleciła mi oleje z https://letonkinois.pl/ podobno są świetne. nawet na ich stronie pisze że olej się nadaje do takich rzeczy a co jest ważne nie zostawia sladów malowania, jakiś nierówności czy śladów po wałku 

Używa się go tylko na surowe drewno?
-
- Aktywny
Drewno warto wcześniej oszlifować i dopiero potem zakładać preparat impregnujący w dowolnej kolorystyce, a wybór wielu firm i marek mamy szeroki, może być to zarówno Sadolin jak i Vidaron. To w dużej mierze kwestia przekonania i zaufania do producenta.
Vidaron ma bardzo dobre środki do konserwacji drewna. Jeżeli się stosuje wszystko zgodnie ze sztuką, to drewno jest zabezpeczone kompleksowo na długo.
- malejczyk1980
- Zainteresowany
- Kontakt:
Myślę, że najlepiej będzie od razu zaimpregnować taką altanę, by od początku nie "pożarły" jej warunki atmosferyczne. Ja swoje drewniane elementy impregnowałam Altaxem, czy jakoś tak...