nożyce do żywopłotu - jaka długość ostrza?
Moderator: wika001
nożyce do żywopłotu - jaka długość ostrza?
Witam,
być może gdzieś był już taki wątek - niestety nie udało mi się go znaleźć. Jestem na kupnie nożyc do żywopłotu - chcę kupić elektryczne. Jak dobrać długość ostrza? Większość ma 45-60cm, mi (jako laikowi) wydaje się to mało ale być może się mylę. Dodam, że nożyc potrzebuję do cięcia przydomowego żywopłotu - miejscami dość wysokiego, ale ogólnie nic bardzo dużego.
Będę wdzięczny za wskazówki.
być może gdzieś był już taki wątek - niestety nie udało mi się go znaleźć. Jestem na kupnie nożyc do żywopłotu - chcę kupić elektryczne. Jak dobrać długość ostrza? Większość ma 45-60cm, mi (jako laikowi) wydaje się to mało ale być może się mylę. Dodam, że nożyc potrzebuję do cięcia przydomowego żywopłotu - miejscami dość wysokiego, ale ogólnie nic bardzo dużego.
Będę wdzięczny za wskazówki.
Re: nożyce do żywopłotu - jaka długość ostrza?
Kupiliśmy do naszego żywopłotu ostatnio nożyce faworyt EN710 o długości 51cm i w zupełności wystarczają. Cena też nie odstrasza, więc polecam 
dzięki za odp
Ja kupiłem sobie kiedyś nożyce do żywopłotu firmy Proline. 20 cm ostrza. Cena też całkiem mała, także polecam 
Mialem kiedyś nożyce faworyt'a, ale jakoś kiepskie były jeżeli chodzi o trzymanie ich, słabo w ręce leżały, więc nie polecam.
Proline polecam. Całkiem wygodnie się je trzyma - co jest ważne przy długiej pracy. Dobrze zrobione, więc nie musisz być Pudzianem, żeby ich używać. Cena też całkiem niska.
Nie miałem nożyc faworyta, ponieważ żywopłot przycinam tradycyjnie sekatorem
ale posiadam od nich kosiarkę. Polecam ta markę. Solidny sprzęt, w bardzo przystępnej cenie.
Jeśli masz sporo tego żywopłotu to naturalnie kup elektryczne, jednak jeśli tylko kilka metrów.. to najlepiej nożyce sekatorowe. Dlaczego? Elektryczne nożyce mają to do siebie, że potrafią zrobić siekę z wyglądu, ponadto często zdarzają się poszarpane cięcia i nacięcia. I nie przerzedzisz od środka. A przy dobrym sekatorze idealne cięcia, przerzedzisz, zadbasz, bo nie zawsze trzeba przycinać równo. A i bliżej natury 
-
Strefa-Zieleni_pl
- Początkujący

- Kontakt:
Firma to już kwestia tego jaki budżet chcesz przeznaczyć na zakup nożyc bo jak wiadomo ceny będą różne. Polecam wybrać dłuższe o ostrzu 51cm,to w zupełności wystarczy.
-
CebuleKwiatowe
- Aktywny

20 cm to wg mnie za mało jak na noże do cięcia żywopłotu,polecam również te 51cm,praca bezie sza wtedy zdecydowanie szybciej.
Myślę że długość 50-60cm będzie ok
Ja bym brał nawet nieco dłuższe
My ostatnio z żoną jak kupowaliśmy okucia do szkła warszawa to przy okazji kupiliśmy nowe norzyce długość około 60 cm i powiem wam że taka długość jest idealna, fajnie się takimi przycina żywopłot
Same nożyce do żywopłotu jak i inne narzędzia ogrodnicze w niższej cenie znajdziecie również u nas,akurat mamy teraz kilka ciekawych promocji:)
-
Czternaście
- Początkujący

a o jakich cenach mówimy w przypadku tych nożyc? prawda jest taka, że sam dopiero rozpoczynam przygodę z ogrodnictwem, dlatego bardzo proszę o wszelkie wskazówki. na pewno wszystkie będą cenne.