Jak dbać o ogród latem?
Moderator: wika001
Jak dbać o ogród latem?
Czy latem powinniśmy jakoś szczególnie zadbać o ogród? Jakie wykonywać prace pielęgnacyjne w tym okresie oprócz podlewania?
-
passiflorka
- Zainteresowany

Re: Jak dbać o ogród latem?
Lato...
Przede wszystkim to okres cieszenia się wyglądu ogrodu, zapłata za pracę wiosną i jesienią
Co trzeba robić?
Zakres pracy zależy od danego miejsca, jego roślinności i planów na przyszły sezon
Ale jak już wspomniałeś podlewanie
Poza tym:
- nawożenie roślin kwitnących
- pielenie
- koszenie trawy
- zbiór owoców i warzyw, jeśli w ogródku mamy również warzywniak
- obrywanie/przycinanie suchych/przekwitłych pędów roślin
Jest to też czas na ewentualne zabawy w rozmnażanie niektórych krzewów, szczególnie iglaków
Ogólnie to lato jest właśnie tym okresem, gdy wszysko wygląda należycie, już zielone, kwitnące, owocujące... Jenak nie zapominajmy, że tak samo jak rośliny dekoracyjne, rosną chwasty
Których trzeba się pozbyć, by nie popsuły nam widoków i radości z ciężkiej pracy 
Przede wszystkim to okres cieszenia się wyglądu ogrodu, zapłata za pracę wiosną i jesienią
Co trzeba robić?
Zakres pracy zależy od danego miejsca, jego roślinności i planów na przyszły sezon
Ale jak już wspomniałeś podlewanie
Poza tym:
- nawożenie roślin kwitnących
- pielenie
- koszenie trawy
- zbiór owoców i warzyw, jeśli w ogródku mamy również warzywniak
- obrywanie/przycinanie suchych/przekwitłych pędów roślin
Jest to też czas na ewentualne zabawy w rozmnażanie niektórych krzewów, szczególnie iglaków
Ogólnie to lato jest właśnie tym okresem, gdy wszysko wygląda należycie, już zielone, kwitnące, owocujące... Jenak nie zapominajmy, że tak samo jak rośliny dekoracyjne, rosną chwasty
Take it easy 
-
piotrekdyl
- Początkujący

Moim zdaniem na lato warto wyposażyć się w dobrą kosiarkę. Osobiście preferuję spalinowe. Niedawno kupiłem tą:http://www.sklepalko.pl/trawniki-koszenie/kosiarki-spalinowe-z-nap/silver-46-br-a-comfort.html i jest rewelacyjna.
Jedną z ważniejszych czynności jest podlewanie - szczególnie podczas tak upalnych dni jak teraz (ale nie nalezy podlewać ich w najwiekszy upał).
Co więcej, można rosliny nawozic.
Dodatkowo, jeśli na naszych drzewach pojawiają się owoce w duzej ilości, warto je przerzedzić.
Co więcej, można rosliny nawozic.
Dodatkowo, jeśli na naszych drzewach pojawiają się owoce w duzej ilości, warto je przerzedzić.
Ja podziwiam wszystkich którzy maja cierpliwość i checi w pielęgnowaniu ogrodów, ja niestety nie mam do tego cierpliwości ani ręki poszłam troszkę na łatwiznę korzystam z usług firmy zajmującej się płynnym nawożeniem ziemi oraz nawadnianiem - bez ich ingerencji mój ogród wyglądałby marnie .
cześć
Ja dopiero zakładam swój ogród wiec jeszcze nie wiem dużo o dbaniu czy przygotowywaniu ogrodów na lato wiec postanowiłem zaczerpnąć z wiedzy internetu i eureka znalazłem, bardzo interesujący blog http://www.mgprojekt.com.pl/blog/wymarz ... od-czesc-1 o zakładaniu ogrodu bardzo mi się przydały te informacje
gorąco polecam
Ja dopiero zakładam swój ogród wiec jeszcze nie wiem dużo o dbaniu czy przygotowywaniu ogrodów na lato wiec postanowiłem zaczerpnąć z wiedzy internetu i eureka znalazłem, bardzo interesujący blog http://www.mgprojekt.com.pl/blog/wymarz ... od-czesc-1 o zakładaniu ogrodu bardzo mi się przydały te informacje
gorąco polecam
-
jolkajolantakram
- Początkujący

lato to strasznie pracowity okres, obok podlewania mamy pielenie i usuwanie przekwitniętych kwiatostanów i znów pielenie, nawożenie(zależy oczywiście od tego jakie mamy rośliny.
Przydałyby mi się zdecydowanie zbiorniki na wodę, aczkolwiek nie wiem gdzie ich szukać. Mam na oku kilka z tablicy ogłoszeniowej, aczkolwiek nie jestem pewna czy chciałabym używany a nowy widziałam tylko jeden.
Różne zbiorniki, pojemniki sprzedaje ECI http://www.eci.com.pl/pl/
może znajdziesz taki jak szukasz , ja od nich brałęm taki na olej opałowy akurat
może znajdziesz taki jak szukasz , ja od nich brałęm taki na olej opałowy akurat
Ważne jest to aby podlewać tylko i wyłącznie wieczorami. Podlewając w dzień spalisz rośliny.
W lecie to głównie podlewanie. ale też usuwanie przeschniętych kwiatostanów, podcinanie krzewów które mogą jeszcze powtórzyć kwitnienie no i oczywiście gwóźdź programu - walka z chwastami....
nawożenie roślin kwitnących
- pielenie
- koszenie trawy
- pielenie
- koszenie trawy
Chwastami to raczej już na wiosnę trzeba się zająć jak się pojawiają. Potem to może już być tragedia
polecicie jakieś odżywki?
Ja dbam szczególnie o nawadnianie ogrodu