rośliny na skarpę
Moderator: wika001
-
Bukowiecka
- Aktywny

rośliny na skarpę
Czy mogę prosić o poradę doświadczonych ogrodników, którzy doradzą mi jakie rośliny najlepiej wybrać na skarpę przy domu. Nie mogą być rosnące w górę ponieważ będa podchodziły pod same okna - tylko płożące, raczej niskie i takie, które będą podtrzymywać skarpę. No i wolałabym takie, które nie są bardzo wymagające. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
-
cherrylady
- Aktywny

Re: rośliny na skarpę
Witaj,
doskonale znasz już odpowiedź na zadane przez siebie pytanie.
Muszą to być rośliny płożące, najlepiej z rozbudowanym systemem korzeniowym.
Przede wszystkim polecam w tym wypadku kosodrzewinę, irgę płożącą, jałowiec płożący, a jeśli chcesz mieć bardziej kolorową skarpę to poszukaj jakiejś odmiany róży. Przychodzą mi na myśl takie gatunki jak: Róża Rosa x rugotida, Rosa rugosa, róże okrywowe
Powodzenia
doskonale znasz już odpowiedź na zadane przez siebie pytanie.
Muszą to być rośliny płożące, najlepiej z rozbudowanym systemem korzeniowym.
Przede wszystkim polecam w tym wypadku kosodrzewinę, irgę płożącą, jałowiec płożący, a jeśli chcesz mieć bardziej kolorową skarpę to poszukaj jakiejś odmiany róży. Przychodzą mi na myśl takie gatunki jak: Róża Rosa x rugotida, Rosa rugosa, róże okrywowe
Powodzenia
najlepsze byłyby irgi i jałowce, z różami bym nie szalał..
Mchy i porosty!
Zastanaiwam się czy fikus pumila nie dałby rady. Ewentualnie jeśłi stanowisko jest zacienione to jakieś niskie paprocie (jakby poprzerastały dywan z f. pumila to wyglądałoby to ekstra).
Ja bym taki skalniak zleciła firmie- http://urzadzamyzielen.pl/
Sama to bym go tylko "dopieszczała" i najzwyczajniej dbała
Sama to bym go tylko "dopieszczała" i najzwyczajniej dbała
Łaaałten projekt główny u nich wygląda mega. Natomiast jak wielkie trzeba mieć podwórko i głęboki portfel aby to wykonać u siebie. Bardziej pasuje to do pensjonatów, ale i tak super.
Wszystkie się nadadzą:)
paprocie bardzo ładnie wyglądają:)
U siebie na skarpie posadziłam Floks szydlasty (Phlox subulata) - kwitnie w maju i w czerwcu na różowo i wygląda pięknie - jakby różowe morze kwiatów zalewało skarpę:-)
-
grzesiu4564
- Początkujący

najlepiej tak ja wyżej napisane to paprocie
-
Ogrodnik84
- Początkujący

Jakiś czas temu umocniłem skarpę sosnami górskimi w różnych odmianach, dodałem do kompozycji rośliny strzeliste i stożkowe oraz kuliste. Starałem się nasadzenia zróżnicować nie tylko pod względem kształtów, ale również kolorystyki. Po paru latach skarpa wygląda bardzo efektownie. Wiele ciekawych założeń wykonuje firma ogrodnicza http://www.edengreen-ogrody.pl
-
maniek232131
- Początkujący

na skalniak najlepiej nadają się rośliny, które nie mają wybitnych wymagań glebowych. Dodatkowo ważne co będzie w sąsiedztwie skalniaka oraz jak bardzo będzie on nasłoneczniony http://archiramastudio.pl/jakie-rosliny ... -skalniak/
- malejczyk1980
- Zainteresowany

- Kontakt:
Co do skalniaków jest jedna zasada, im mniej wymagające tym lepsze, po prostu