Środki ochrony roślin
Moderator: wika001
Środki ochrony roślin
Jakie są główne zasady przed zastosowaniem środków ochrony roślin? Ubranie ochronne i przeczytanie etykiety to podstawa, ale czy powinnam coś jeszcze zrobić?
Re: środki ochrony roślin
Unikać bezpośredniego kontaktu,a jak już się zdarzy to szybko umyć miejsce kontaktu.Nie wdychać rozpylonych środków.Nie jeść,nie pić,nie palić podczas wykonywania zabiegu.Unikać opryskiwania miejsc które się dotyka (ławka,stół itp.) 

Ja polecam używanie maseczki ochronnej na twarz do tego typu prac w ogrodzie.
Rękawice też się przydadzą!
i wyglądają ładnie
i wyglądają ładnie

Ubranie ochronne to podstawa. warto by było jeszcze zainwestować w jakieś okulary, jeśli używasz jakichś spryskiwaczy.
Stosował ktoś Growbox Canna ? Co o nim sądzicie, co można o nim powiedzieć?
Tyle co przeczytałam to, że do stosowania w fazie wzrostu, i dawkowanie 1:200.
Jakieś opinie?
Tyle co przeczytałam to, że do stosowania w fazie wzrostu, i dawkowanie 1:200.
Jakieś opinie?
Zasada jest jedna, umyć pod bieżącą wodą, mysłem tak szybko jak to możliwe.
Zasada jest jedna, umyć pod bieżącą wodą, mysłem tak szybko jak to możliwe.
-
- 1 - ostrzeżenie!
- Kontakt:
Może tu wam pomogą artpol-bis.pl
A jak podchodzicie do nawożenia ziół? Zioła do wysiania, czy też gotowe flance sadzonki nie zawsze się przyjmują, a często obumierają. Słyszeliście coś o nawozach typowo do ziół? Ja znalazłam coś takiego, ciekawa jestem, jak działają?
Jest ich bardzo wiele. Między innymi insektycydy, na robaka, grzybobójcze- fungicydy, na choroby, chwastobójcze- herbicydy, na chwasty, zaprawy, regulatory wzrostu, środki ekologiczne. I zaopatrzenie w nie swoich upraw jest podstawą każdej uprawy.
Środki ochrony roślin regulują wzrost oraz wspomagają rozwój i inne procesy biologiczne.
https://nufarm.com/pl/
W przypadku ekologicznych upraw polecane są ekologiczne środki wspomagające rozwój roślin.
Środki ochrony roślin regulują wzrost oraz wspomagają rozwój i inne procesy biologiczne.
https://nufarm.com/pl/
W przypadku ekologicznych upraw polecane są ekologiczne środki wspomagające rozwój roślin.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2020, 10:32 przez K@linka, łącznie zmieniany 1 raz.
To prawda wybór środków ochrony roślin jest ogromny. Ważne żeby nie stosować ich za wiele i zbyt często. Co więcej, silne środki np. chwastobójcze mogą uszkodzić również inne rośliny. Więc zanim sięgniesz po środki ochrony roślin skorzystaj z mniej inwazyjnych metod.
-
- Zainteresowany
najlepiej maseczka ochronna rękawice gumowe, a po pracy starannie umyć ręce i twarz mydłemwika001 pisze:Jakie są główne zasady przed zastosowaniem środków ochrony roślin? Ubranie ochronne i przeczytanie etykiety to podstawa, ale czy powinnam coś jeszcze zrobić?
a stosowaliście kiedyś jakiś organiczny nawóz do pomidorów? Podzielcie się mądrością