kret w ogrodzie
Moderator: wika001
-
stephenking
- Początkujący

Re: kret w ogrodzie
Jedynym sprawdzonym sposobem jest zastosowanie siatki na krety. Ja przez wiele lat borykałem się z kopcami i w końcu podczas remontu domu, zerwałem trawniki położyłem siatkę na krety, przysypałem ziemią i na nowo zasiałem trawę. Od tego czasu kreta nie ma (przynajmniej u mnie, bo u sąsiada ryje dalej
). Tylko nie kupuj siatki na allegro, bo tam słabe siatki mają, zamówiłem kiedyś ale jak ją wziąłem w rękę to widać na gołe oko, że to kreta nie zatrzyma. Dołożyłem trochę i kupiłem oryginalną włoską siatkę w sklepie wysyłkowym rabatka.pl
właśnie, jeśli ktoś jest jeszcze przed sianiem bądź położeniem trawnika to warto wcześniej dać siatkę przeciw kretom. A jak jest za późno to faktycznie koty są dobrym rozwiązaniem
Tylko, że problem jakim są krety widzimy najczęściej dopiero wtedy kiedy on się zacznie. A wtedy szkoda roboty i trawnika, żeby robić go drugi raz.
Na krety w ogrodach jest tylko jeden sposób. Wbija się paliki w pobliżu kretowisk,lub w odstępach na całym ogrodzie i na nie nakłada się szklane słoiki.To odstrasza krety.Tak robiła moja babcia,moi sąsiedzi - pomaga.Może widok nie jest imponujący,ale ważne,że niechciani "lokatorzy" wyprowadzą się.
-
niecierpica
Jeżeli chodzi o krety, to zależy ile ich masz w ogrodzie. Jak jest jeden albo niewiele, to u mnie wystarcza zwykły proszek na krety, który wsypuje do dziury i zalewam wodą - kosztuje on grosze. Jak jest więcej, to sola antykretowy, ale ten jest trochę droższy. O palikach ze słoikami nie słyszałam, ale warto wypróbować 
-
niecierpica
Jeżeli chodzi o krety, to zależy ile ich masz w ogrodzie. Jak jest jeden albo niewiele, to u mnie wystarcza zwykły proszek na krety, który wsypuje do dziury i zalewam wodą - kosztuje on grosze. Jak jest więcej, to sola antykretowy, ale ten jest trochę droższy. O palikach ze słoikami nie słyszałam, ale warto wypróbować 
ja tam mam to urządzenie które się wbija w ziemie i ono wydaje ultradzwięki mój kret się zmył odrazu.
Jeśli rzeczywiście się zmył to na pewno nie z tego powodu. Te ustrojstwa nie działajągracjan39 pisze:ja tam mam to urządzenie które się wbija w ziemie i ono wydaje ultradzwięki mój kret się zmył odrazu.
Rozkopać wszystko, założyć siatkę na krety i wtedy spokój święty.
Najbardziej skuteczna jest siatka, którą montuje się pod ziemią. Wszystkie preparaty i urządzenia nie działają...
Na krety nie ma skutecznego sposobu. Można odstraszać, uśmiercać ale prędzej czy poźniej wrócą.
Witam, z wytruwanie kretów to bym jednak uważał bo one są pod ochroną i można się nieźle sparzyć jakby sąsiad zakapował. Lepiej działać zapobiegawczo i zakładać siatki przy projektowaniu ogrodu a gdy już jest trawnik to tylko stosować odstraszacze dźwiękowe na krety.
Ja do tego zawszy wynajmowałem mała firmę z Warszawy, kilka wizyt i krety nie niszczą mi już trawy. Jeśli będzie ktoś zainteresowany mogę poszukać nazwy w dokumentach.
Jedyny pozytek jaki mamy z psa beagla, to to, ze wlasnie nie ma juz kretów w ogrodzie. Szczeka do tych dziur, raz nawet jednego złapał...