Zbiornik naziemny czy podziemny?
Moderator: wika001
Re: Zbiornik naziemny czy podziemny?
Przy każdorazowym napełnianiu zbiornika robiony jest przegląd instalacji.
Rozumiem. W takim razie jak często trzeba taki zbiornik napełniać?edytagaw pisze:Przy każdorazowym napełnianiu zbiornika robiony jest przegląd instalacji.
Ciężko powiedzieć. Wszystko tak na prawdę zależy od potrzeb i zużycia gazu. Ale podpisując umowę z firmą dzierżawiącą zbiornik decydujesz się na określoną, miminalną ilość gazu do żużycia np. ok 3000l. Przy wyborze najmniejszego zbionika o pojemności 2700l zwykle trzeba dotankować go w ciągu roku.
Mam jeszcze dość istotne pytanie. Czy pora roku wpływ na max zapełnienie zbiornika. Bo wiadomo, że objętość gazu zależy od temperatury? Firma to przewiduje?
Oczywiście, jestem przekonany, że każda firma wydzierżawiająca zbiorniki w tym także firma amerigas od której dzierżawie zbiornik oferuje 100% bezpieczeństwo. W związku z tym zbiorniki napełniane są tylko do 80% całej pojemności, przewidując tym samym wpływ temperatury na właściwości fizyczne gazu.
Jeśli miałbym doradzać to zdecydowanie naziemny. Jest łatwiejszy w montażu, nie wymaga tylu prac, poza tym nie trzeba się przejmować jeśli się ma wysoki poziom wód gruntowych. Dodatkowo plusem jest łatwiejsza obsługa. Ogólnie więcej argumentów za niz tych przeciw.edytagaw pisze:Planujemy dzierżawę zbiornika na gaz i chciałabym się poradzić. Czy lepiej wybrać zbiornik naziemny, czy podziemny? Która opcja jest korzystniejsza i bardziej bezpieczna? Dodam, że ogród nie jest zbyt dużych rozmiarów, a chciałabym w przyszłości zrobić w nim fajne i przytulne miejsce. Obawiam się, że w przypadku zbiornika naziemnego będzie konieczne zachowanie pewnych odległości od innych "atrakcji" ogrodowych. Proszę o radę.
Czy chcąc rozpocząć dzierżawę mam prawo zawsze wybrać jaki rodzaj zbiornika chcę wybrać?
Zawszę masz taką możliwość. Ale sugerowałbym naziemny.
A jak wygląda sprawa papierkowa? Jest z tym dużo załatwiania? Nie będę ukrywał, że wszechobecna biurokracja doprowadza mnie do szału (chyba nie tylko mnie).
Sprawa wygląda tak: Po dokonaniu decyzji są dwa spotkania z handlowcem, a następnie po miesiącu już masz zbiornik z gazem. Także chyba nie najgorzej. Resztę spraw załatwia firma także nie musisz martwić się papierkową robotą.Romandero pisze:A jak wygląda sprawa papierkowa? Jest z tym dużo załatwiania? Nie będę ukrywał, że wszechobecna biurokracja doprowadza mnie do szału (chyba nie tylko mnie).
Jeśli chodzi o profesjonalne usługi związane z dostawą gazu i montażem instalacji gazowych, to możecie sprawdzić sobie instalacja gazowe mazowieckie. Według mnie naprawdę dobra i profesjonalna firma, więc i wam może się przydać.
Moim zdaniem jednak zbiornik podziemny lepiej wygląda, choć sam raczej nie miałbym możliwości skorzystania z takiej opcji. Bądź co bądź od dłuższego czasu rozważam skorzystanie z oferty LPG DIRECT http://lpgdirect.pl/ . Firma ta bowiem oferuje nie tylko nowe, ale również używane zbiorniki, a jednocześnie można u nich zamówić pełną instalację. Przy czym jednocześnie rozwiązanie to w porównaniu do klasycznych sposób ogrzewania jest dużo bardziej ekologiczne.
Najlepiej wziąć podziemny.