Storczyki i owoce
Moderator: wika001
Storczyki i owoce
Czy to prawda, że pojemniki z owocami lepiej trzymać z daleka od storczyków ?
-
- Aktywny
Re: Storczyki i owoce
Wiesz co, nie wiem o co chodzi dokładnie, ale w każdym poradniku dotyczącym uprawy storczyków, można przeczytać, że nie należy trzymać ich w pobliżu owoców. Szczególnie cytrusowych i jabłek.
Chodzi o etylen, który wydziela się w trakcie dojrzewania owoców i niektórych warzyw, niestety, ale nie wpływa on korzystnie na kwiaty.
Podobno etylen wpływa najbardziej właśnie na storczyki, które przy jego minimalnym stężeniu strasznie szybko przekiwtają.
Także odpowiedź już znasz
Chodzi o etylen, który wydziela się w trakcie dojrzewania owoców i niektórych warzyw, niestety, ale nie wpływa on korzystnie na kwiaty.
Podobno etylen wpływa najbardziej właśnie na storczyki, które przy jego minimalnym stężeniu strasznie szybko przekiwtają.
Także odpowiedź już znasz

-
- Początkujący
Nie w każdym poradniku sa te same informacje .Dobrze że sa fara to możemy pogadać i wymienić się
opiniami.
opiniami.
Dobrze wiedzieć, nie słyszałam nigdy o tym.
eh... też nie wiedziałam! i dziwiłam się dlaczego tak szybko mi przekwitają?stosowałam pałeczki
ogrodnicze24.pl/paleczki/6335-paeczki-do-storczykw-12szt-vilmorin.html
i nawozy do podlewania
ogrodnicze24.pl/ekologiczne/8403-nawoz-zieldom-do-storczykow-250ml-5900026000907.html
i myślałam że przesadziłam z ich pielęgnacją?ale jak odstawiłam owoce z dala to zrozumiałam że to przez nie!
Więc teraz uważam
ogrodnicze24.pl/paleczki/6335-paeczki-do-storczykw-12szt-vilmorin.html
i nawozy do podlewania
ogrodnicze24.pl/ekologiczne/8403-nawoz-zieldom-do-storczykow-250ml-5900026000907.html
i myślałam że przesadziłam z ich pielęgnacją?ale jak odstawiłam owoce z dala to zrozumiałam że to przez nie!
Więc teraz uważam

ogrodnicze24.pl/ekologiczne/8403-nawoz-zieldom-do-storczykow-250ml-5900026000907.html ten nawóz pomaga mi zawsze! ;P
-
- Początkujący
Pierwszy raz o czymś takim słyszę
Mam znajomą, która uwielbia storczyki i ma całe mieszkanie tych kwiatów. W kuchni na parapecie też ma ich od groma. Jak byłem u niej to widziałem, że trzymała koszyk z owocami obok storczyków i chyba nic się nie dzieje. Kwiaty rosną dobrze, ale ona to chyba hektolitry odżywek w nie wlewa 

Stosuję ten nawózdo storczyków i bardzo ładnie mi rosną.
Dobrze czytać fora, właśnie dowiedziałam się czegoś nowego. Moje storczyki z wyjątkiem "lepkiego ślinienia" ładnie rosną i kwitną. Czy ktoś wie jak sobie z tym "ślinieniem" poradzić? 

edkaka00
-
- Początkujący
- Kontakt:
Chyba to jest nie prawda bo ja mam 2 storczyki w kuchni, a koło nich leżą owoce i nic im się nie dzieje
-
- Początkujący
Akurat nie widzę nic złego w tm aby trzymać owoce tuż obok storczyków,natomiast teraz jesienią kręci się kolo nich bardzo dużo muszek i musimy mieć en fakt na uwadze,lepiej je odizolować na ten przejściowy okres.
Bardzo ciekawe. Nigdy o tym nie słyszałam!
Pierwszy raz słyszę, aby nie trzymać pojemników z owocami przy storczykach. Jedyne co słyszałam to aby uważać z oknem - można je przymrozić.
Ciekawe, że owoce, a raczej etylen uwalniany przez nie szkodzi storczykom. Ale może to prawda, bo kiedyś oglądałam program w którym mówili, że nie można kłaść razem bananów z jabłkami, bo banany wtedy szybciej dojrzewają.
http://prospectrum.com.pl
http://prospectrum.com.pl
Ostatnio zmieniony 20 lip 2016, 22:21 przez betti33, łącznie zmieniany 1 raz.