Ogrody zimowe
Moderator: wika001
Ogrody zimowe
Witam, co polecacie do ogrodów zimowych? Jakie rośliny będą się nadawały?
-
trawasloniowa
- Początkujący

Re: Ogrody zimowe
Świetnie czują się w ogrodach zimowych: fikus, monstera, lipka pokojowa, aukuba, pandan, kamelia, datura. Polecam kilkustronicowy artykuł na ten temat: http://www.swiatrezydencji.pl/ogrody/technika-w-ogrodzie/zielony-ogrod-za-szklem?q=ogr%C3%B3d%20zimowy Sporo miejsca autor poświęcił roślinom właśnie, ale też samej budowie ogrodu zimowego i jego ocieplaniu. Zdjęcie nad artykułem jest magiczne - taki trochę dziki ogród, który od ogrodu na zewnątrz oddziela tylko szło.
Rzeczywiście artykuł dobrze napisany i konkretny. Ale aby ogród zimowy świetnie wyglądał chyba najlepiej wynająć projektanta ogrodów. Chyba tak zrobię bo chciałbym mieć niewielki ogród zimowy.
Wszystko zależy od tego z czego ogród jest zbudowany.W moim przypadku dach jest z płyty poliwęglanowej 5cio komorowej, dwie ściany przeszklone i podczas słonecznych dni temperatura osiąga czasami przeszło 50*C.Większość roślin po prostu pada.
a możesz wrzucić zdjęcie swojego zimowego ogrodu?
Ogród zimowy nie jest jeszcze w srodku do końca zrealizowany,mogę wrzucić zdjęcia ogrodu na działce
Gratuluje wytrwałości i cierpliwości. Pięknie się prezentuje!
Prezentuje się naprawdę świetnie
Wow, jestem pod wrażeniem! Ja to jestem laik w tym temacie ale świetnie to wygląda!
Super - można poczytać o propozycjach ogrodowych:)
a jak wam się podoba takie coś?
[zdjęcie nie aktualne]
zimą wszystko jest ok ale jak wiosną słońce wyjdzie to grzeje jak w szklarni;p
[zdjęcie nie aktualne]
zimą wszystko jest ok ale jak wiosną słońce wyjdzie to grzeje jak w szklarni;p
Mnie się bardzo podoba takie podejście.
Wie ktoś może czy są jakieś przeciwwskazania do zakładania takich ogrodów zimowych? Trzeba mieć jakieś pozwolenie lub coś takiego?
to chyba zależy od wielkości, ale najlepiej zapytaj w jakiejś firmie która wykonuje takie ogrody