Słoneczniki w donicy
Moderator: wika001
-
- Aktywny
Słoneczniki w donicy
Niedawno otrzymałam w prezencie przepiękne słoneczniki w doniczce.
Chciałabym je trzymać na balkonie. I mam pytanie, czy
powinnam je przesadzić do większej donicy lub skrzyni, czy mogą zostać w tej doniczce ze sklepu? Jak
powinnam o nie dbać, by jak najdłużej cieszyły oko.
Chciałabym je trzymać na balkonie. I mam pytanie, czy
powinnam je przesadzić do większej donicy lub skrzyni, czy mogą zostać w tej doniczce ze sklepu? Jak
powinnam o nie dbać, by jak najdłużej cieszyły oko.
-
- Aktywny
Re: Słoneczniki w donicy
Witaj,
niestety, ale odpisuję z bardzo dużym poślizgiem
Niestety, ale odkryłam to forum niedawno dopiero
Ja mam słoneczniki na balkonie od kilku lat. Pierwsze, które dostałam na tak zwaną parapetówkę pielęgnowałam źle i padły
Było to na początku lipca. Nie przesadziłam ich, tylko tę plastikową doniczkę włożyłam w ceramiczną osłonkę. Stały bardziej w cieniu, skromnie podlewałam, no i nie nawoziłam. I tutaj był mój błąd. Teraz słoneczniki wysiewam do sporej donicy ceramicznej. Instensywnie nawadniam, raz na 10 dni, czasem rzadziej podlewam nawozem do roślin kwitnących, a ziemia jest wymieszana z nawozem wieloskładnikowym....
Wyczytałam gdzieś, że słoneczniki bardzo wyjalawiają podłoże i faktycznie to nawożenie im pomogło
niestety, ale odpisuję z bardzo dużym poślizgiem

Niestety, ale odkryłam to forum niedawno dopiero

Ja mam słoneczniki na balkonie od kilku lat. Pierwsze, które dostałam na tak zwaną parapetówkę pielęgnowałam źle i padły

Wyczytałam gdzieś, że słoneczniki bardzo wyjalawiają podłoże i faktycznie to nawożenie im pomogło

Ja doniczki i donice kupuję przez Internet, w ten sposób można troszkę zaoszczędzić, no i jest większy wybór niż w tradycyjnym sklepie. Ostatnio skusiłam się na podświetlane donice, po prostu cudo! Salon wieczorem wygląda pięknie, doniczka rzuca piękne światło na mojego fikusa, a cały pokój zyskuje na uroku
Jeżeli ktoś chciałby zakupić takie doniczki w atrakcyjnej cenie, to wklejam link do sklepu, gdzie ja robię zakupy: http://www.sklep.hydroponika.pl/Donice/

BOB-BUDOWNICZY
z tymi słonecznikami to różnie bywa,jeden mi rośnie jak szalony,a drugi mimo,iż jest jeden obok drugiego,tak samo pielęgnowany nie chce w ogóle rosnąć,sama nie wiem co robię nie tak.
wow podswietlane donice, super, dzieki za linka
))

Wyglądają znakomicie.
-
- Początkujący
- Kontakt:
a jak wpływają one na kwitnienie roslin
-
- Początkujący
Pomimo tego, że uprawa słoneczników w doniczkach nie jest trudna, u mnie jakoś nie trzymają się te kwiaty. Próbowałem już różnych nawozów i nic to nie pomogło.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2017, 21:28 przez agrest2104, łącznie zmieniany 1 raz.
według mnie jest trudna, dwa razy próbowałam i się nie udało.