grzybienie
Moderator: wika001
-
- Aktywny
Re: grzybienie
Kasiu jaką masz odmianę ?, bo to by rozwiązało cały problem. Ponieważ nie które odmiany lilii zakwitają dopiero po kilku latach uprawy, inne zaś nie będą kwitły jeśli rosną na zacienionym stanowisku. Lilie do prawidłowego wzrostu wymagają podłoża zrobionego z następującej mieszanki kwaśny torf +glina + piasek 1:1:1. Możliwe też, Kasiu że Twoja lilia jest chora jeśli to jest dorosły okaz i nie było żadnego kwitnienia - aby się o tym przekonać musisz wyjąć pojemnik z Lilią i wyjąc samą roślinkę i sprawdzić czy korzenie nie uległy nadgniciu jeśli tak się stało niestety roślina jest nie do odratowania ponieważ zaatakowała ją paskudna choroba zgnilizna kłączy.
W moim stawie było tak samo.. ;/
Najlepszy będzie PBM probiominarał, czysty ekologicznie puder o silnym działaniu probiotycznym. Służy on do zaprawiania nasion oraz ochrony systemów korzeniowych i cebulek. Jest wykorzystywany również jako szczepionka doglebowa. Poprzez swoją obecność sprzyja intensywnej kolonizacji szczepów pro biotycznych, co skutkuje wypieraniem pleśni i likwidacją toksyn. Wykazuje swoje pozytywne działanie na polach jako na przykład zaprawa do nasion soi czy ziemniaków. Niewielki koszt owocuje zaprawą organiczną (na 100 kg soi potrzeba 100 do 200 g PBM). Cena hurtowa netto wynosi 70 zł za kg. Więcej informacji pod numerem telefonu 502 591 511. Strona internetowa http://annasprobio.wix.com/sprobio
Nigdy tego nie miałem.
-
- Początkujący
Ciekawa sprawa z tym grzybieniem, dzięki za porady bo miałam podobnie...
-
- Początkujący
Nie zawsze wszystko zaczyna kwitnąć i wyglądać jak u kogoś.
nigdy się nie spotkałam z czymś takim ale warto wiedzieć