owoce opuncji-przetwory
Moderator: wika001
-
- Aktywny
owoce opuncji-przetwory
witam, slyszałam ze owoce opuncji są jadalne, chciałabym się dowiedzieć jakie przetwory z niej mogę zrobić? Oczywiście będę wdzięczna za jakieś przepisy...
Re: owoce opuncji-przetwory
Troszeczkę poszukałem informacji odnośnie tego i niestety, ale nie znalazłem nic odnośnie przetworów. Raczej same użycie "bieżące" w postaci dodatków do herbaty, sałatek itp. No ewetnualnie może się przydać na likier 

likier z opuncji może być całkiem całkiem, a masz przepis jakiś?
znaleziony gdzieś w internecie:
1l spirytusy,
2l wody,
450 500g cukru (fruktozy) istnieją przepisy nawet do 800g cukru,
18 czerwonych owoców opuncji (mogą być też żółte),
laskę wanilii (można ale nie trzeba).
WYKONANIE :
Owoce opuncji przekrajamy na pół i wykrajamy miąższ małą łyżeczką.
Uwaga : czynność tą najlepiej wykonywać w rękawiczkach, ponieważ opuncja ma maluśkie, cienkie i często niewidoczne kolce!!
Miąższ z owoców (i ewentualnie wanilię) zgniatamy i zalewamy alkoholem i pozostawiamy na 7 dni.
Po 7 dniach odcedzamy miąższ. Gotujemy wodę z cukrem, studzimy i mieszamy z alkoholem.
Pozostaje nam ponalewanie do butelek i czekanie nastepnych 21 dni do pierwszego spożycia.
Po 21 dniach próbujemy.
Można podawać także z : sokiem pomarańczowym, lemoniadą i z szampanem.
Czekam na relacje z prób
1l spirytusy,
2l wody,
450 500g cukru (fruktozy) istnieją przepisy nawet do 800g cukru,
18 czerwonych owoców opuncji (mogą być też żółte),
laskę wanilii (można ale nie trzeba).
WYKONANIE :
Owoce opuncji przekrajamy na pół i wykrajamy miąższ małą łyżeczką.
Uwaga : czynność tą najlepiej wykonywać w rękawiczkach, ponieważ opuncja ma maluśkie, cienkie i często niewidoczne kolce!!
Miąższ z owoców (i ewentualnie wanilię) zgniatamy i zalewamy alkoholem i pozostawiamy na 7 dni.
Po 7 dniach odcedzamy miąższ. Gotujemy wodę z cukrem, studzimy i mieszamy z alkoholem.
Pozostaje nam ponalewanie do butelek i czekanie nastepnych 21 dni do pierwszego spożycia.
Po 21 dniach próbujemy.

Można podawać także z : sokiem pomarańczowym, lemoniadą i z szampanem.
Czekam na relacje z prób