kwiaty balkonowe
Moderator: wika001
kwiaty balkonowe
Mam przechowane z zeszłego roku ze dwie skrzynki z kwiatami. Stoją w piwnicy.Zastanawiam się, kiedy mogę je stamtąd zabrać i powiesić na balkonie?No i kiedy zacząć sadzić nowe kwiaty?
vel
-
- Aktywny
Re: kwiaty balkonowe
Kasiu nikt Ci nie odpisał wczas, teraz to pewnie kwiatki balkonowe masz z powrotem schowane do piwnicy bo ostatnie noce były bardzo mroźne, ale mimo wszystko odpowiem na Twoje pytanie być może innym ogrodnikom się przyda - którzy zaglądną do tego wątku.
Tak więc ja kwiatki - które zimuję w piwnicy wystawiam na balkon lub do ogrodu dopiero przełom kwietnia/maj żeby uchronić je od wiosennych przymrozków. Wiadomo jak w kwietniu jest temperatura ustabilizowana na plus to już wtedy je wykładam,jak nie to czekam do maja. Jeśli chodzi o sadzenie nowych kwiatów w donicach to ja to robię w maju, surfinie, pelargonie od lat praktykuje to i zawsze mi kwiaty fantastycznie kwitną.
Tak więc ja kwiatki - które zimuję w piwnicy wystawiam na balkon lub do ogrodu dopiero przełom kwietnia/maj żeby uchronić je od wiosennych przymrozków. Wiadomo jak w kwietniu jest temperatura ustabilizowana na plus to już wtedy je wykładam,jak nie to czekam do maja. Jeśli chodzi o sadzenie nowych kwiatów w donicach to ja to robię w maju, surfinie, pelargonie od lat praktykuje to i zawsze mi kwiaty fantastycznie kwitną.
Planuję w tym roku posadzić krwawnicę, lawendę, funkie i szałwię omszoną, a dodatkowo spróbować z rudbekią. Czy ktoś z Was łączył takie rośliny z kwiatami jednorocznymi, np. w donicach albo na rabacie?
Ja też zestawiałam byliny z jednorocznymi i całkiem fajnie to wychodzi. Jeśli myślisz o czymś bardziej okazałym, możesz zerknąć tutaj: https://niemczewscy.pl/surfinia-supertunia-vista/
– tam jest pokazane, jakie cechy mają te odmiany i łatwiej dzięki temu dopasować je do roślin wieloletnich.
– tam jest pokazane, jakie cechy mają te odmiany i łatwiej dzięki temu dopasować je do roślin wieloletnich.