Co obok rododendronów
Moderator: wika001
Co obok rododendronów
Chciałbym obok moich rododendronów posadzić inne rośliny, które by się dobrze z nimi komponowały ,czy możecie mi coś polecić?
-
- Aktywny
Re: Co obok rododendronów
Szymonie,
uwzględniając wymagania glebowe, jak i stanowiskowe dla rododendronów, musisz wziąć pod uwagę właśnie te czynniki przy doborze sąsiedztwa dla nich.
Osobiście pozostawiłabym na owej rabacie tylko rododendrony, po prostu je uwielbiam, ale rozumiem, że chcesz stworzyć inną kompozycję
Zdrowy rozsądek nakazuje wręcz pozostawienie wszystkiego w rodzinie różaneczników. W takim razie proponuję azalie i rododendrony, a na obrzeżach rabaty może wrzosy?
W sumie taka kompozycja sprawi, że przez cały sezon ogrodowy będzie to wyglądało interesująco
Powodzenia życzę i podziel się efektem
uwzględniając wymagania glebowe, jak i stanowiskowe dla rododendronów, musisz wziąć pod uwagę właśnie te czynniki przy doborze sąsiedztwa dla nich.
Osobiście pozostawiłabym na owej rabacie tylko rododendrony, po prostu je uwielbiam, ale rozumiem, że chcesz stworzyć inną kompozycję

Zdrowy rozsądek nakazuje wręcz pozostawienie wszystkiego w rodzinie różaneczników. W takim razie proponuję azalie i rododendrony, a na obrzeżach rabaty może wrzosy?
W sumie taka kompozycja sprawi, że przez cały sezon ogrodowy będzie to wyglądało interesująco

Powodzenia życzę i podziel się efektem

ja połączyłem azalie z rododendronami i wygląda super więc to zestawienie polecam...co do wrzosów ciekawie może wyglądać
Młody 
Połączyłeś je świetnie
Gwarantuję, że wrzosy też genialnie wyglądają... przede wszystkim swoją urodę osiągają w porze jesiennej, są niskie i stwarza się kącik, ktory kwitnie w różnym czasie
A względem wyboru roślin to należy uwzględnić nie tylko efekt wizualny/estetyczny ale przede wszystkim warunki glebowe i brak oddziaływania roślin na siebie
A propozucje podane przez niepospolitą są idealne dla takiego podłoża

Połączyłeś je świetnie

Gwarantuję, że wrzosy też genialnie wyglądają... przede wszystkim swoją urodę osiągają w porze jesiennej, są niskie i stwarza się kącik, ktory kwitnie w różnym czasie

A względem wyboru roślin to należy uwzględnić nie tylko efekt wizualny/estetyczny ale przede wszystkim warunki glebowe i brak oddziaływania roślin na siebie

A propozucje podane przez niepospolitą są idealne dla takiego podłoża

przepraszam za literówki
U nas rodo rośnie pod drzewkiem czereśni i przy oczku wodnym - bajerancko wygląda!
Ogrodowe tango;)
Z rododendronami bardzo dobrze komponują się inne rosliny nalezace do rodziny wrzosowatych, takie jak np: azalie, pierisy, kiścienie, wrzosy. Polecam równiez sadzenie hortensji oraz magnolii. Wszystkie te rośliny mają podobne wymagania siedliskowe.
Róże moja pasja88