W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.
Podaję przepis na domowy sok z malin. Świetny zimą do gorącej herbaty, latem jako dodatek do wody, no i przez cały rok- wiadomo do czego
Składniki:
- 1,5 kg malin
- 1 kg cukru
Maliny myjemy w zimnej wodzie. Trzeba je rozgnieść i odcisnąć sok przez podwójnie złożoną gazę. Do soku należy dodać 1 kg cukru, następnie mieszać do rozpuszczenia się cukru. Do butelek nalać sok i zakręcić. Sok pasteryzować we wrzącej wodzie przez 20 minut.
Ja mam oto taki przepis na sok z malin robiony w parowniku
Od lat moja żona robi soczek z malin w porze zimowej niezbędny środek napotny podczas przeziębienia zarówno lekkiego jak i tej silniejszej grypy.
Składniki:
2 kg malin
40 dag cukru
Sposób przygotowania:
Maliny przebrać usunąć szypułki. Maliny wkładamy do parownika przysypujemy cukrem i włączamy gaz. Od chwili zawrzenia wody w parowniku gotujemy jeszcze około 30 minut. Następnie sok zlewamy do czystych, suchych, wyparzonych oraz ciepłych słoików. Zakręcamy u układamy słoiki z boku, po zlaniu całego soku do słoików przykrywamy kocem.