szkodniki w ogrodzie
Moderator: wika001
-
klaudia_pol
- Początkujący

szkodniki w ogrodzie
W zeszłym sezonie letnim liście moich młodych drzew i krzewów: orzecha, borówki ameryk. i gruszy miały podgryzione lub usychające końcówki. Niektóre liście gruszy były zwinięte w czarniejący rulon. Czasem widać było na borówkach i orzechu jakieś brązowawo-złotawe robaki podobne do żuków. Jak można zwalczyć te szkodniki? Najlepiej w miarę naturalny sposób.
Re: szkodniki w ogrodzie
Ja mam to w tym roku i nie wiem jak się tego pozbyć i co zrobić aby rośliny mi nie popadały...
Re: szkodniki w ogrodzie
Z Twojego opisu wynika, że drzewa zaatakował chrząszcz opuchlak - którego larwy również żerują na korzeniach 
Niestety wydaje mi się, że nie można ich zwalczyć skutecznie w jakikolwiek naturalny sposób, choć owszem można spróbować opryskiwać pyretryną,
Tak więc jak to nie pomoże, to udaj się do sklepu ogrodniczego i zapytaj o preparaty: Mospilan oraz Dursban. Choć mam nadzieję, że uda Ci się zwalczyć je pyretryną, bo ja również nie lubię stosować tak zaawansowanych środków chemicznych.
Niestety wydaje mi się, że nie można ich zwalczyć skutecznie w jakikolwiek naturalny sposób, choć owszem można spróbować opryskiwać pyretryną,
Tak więc jak to nie pomoże, to udaj się do sklepu ogrodniczego i zapytaj o preparaty: Mospilan oraz Dursban. Choć mam nadzieję, że uda Ci się zwalczyć je pyretryną, bo ja również nie lubię stosować tak zaawansowanych środków chemicznych.