Dżem wiśniowy
Moderator: wika001
Dżem wiśniowy
Witam, zrobiłam dżem z wiśni , dałam za mało żelfixu i mi dobrze nie zgęstniał.Czy jak go dzisiaj jeszcze raz doprowadzę do wrzenia i dodam więcej żelfixu czy to pomoże? Czy wczorajszy żelfix na tym nie "ucierpi"
-
- Aktywny
- Posty: 130
- Rejestracja: 26 lut 2011, 22:42
Re: Dżem wiśniowy
raczej nic nie powinno sie stać 

Re: Dżem wiśniowy
Ja bym tak nie eksperymentował!
Tym bardziej, że dżem z tego co zrozumiałem masz już rozlany w słoikach tak ? bez sensu tak kombinować otwierać zlewać dżem i powtórnie pasteryzować z tego nic dobrego nie będzie!
Zostaw ten dżem taki jaki masz, wykorzystasz go do placków i innych ciekawych słodkich kombinacji np: do ryżu na słodko z mlekiem. A polecam Ci zrobić dżem od nowa z nowych produktów i dobrze oblicz sobie proporcje i wszystko powinno się udać, tylko cierpliwości oraz samodyscypliny w czytaniu przepisu oraz instrukcji na opakowaniu żelfixu.
Tym bardziej, że dżem z tego co zrozumiałem masz już rozlany w słoikach tak ? bez sensu tak kombinować otwierać zlewać dżem i powtórnie pasteryzować z tego nic dobrego nie będzie!
Zostaw ten dżem taki jaki masz, wykorzystasz go do placków i innych ciekawych słodkich kombinacji np: do ryżu na słodko z mlekiem. A polecam Ci zrobić dżem od nowa z nowych produktów i dobrze oblicz sobie proporcje i wszystko powinno się udać, tylko cierpliwości oraz samodyscypliny w czytaniu przepisu oraz instrukcji na opakowaniu żelfixu.