buraki marynowane

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

magda_ś
Aktywny
Aktywny
Posty: 133
Rejestracja: 07 mar 2011, 20:21

buraki marynowane

Post autor: magda_ś »

Moim zdaniem to bardzo ciekawy przepi na przygotowanie buraczków:
Składniki:
3 kg buraków
1/2 główki czosnku
4 małe cebule
1 szklanka octu spirytusowego (10%)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
3 liscie laurowe

Przygotować zalewę:
Zagotować 3 szklanki wody, rozpuścić cukier we wrzątku, dodać ocet, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 5 minut.

Zalać gorącą zalewą (temp. około 80oC) buraki i wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin.Nakładać do słoików. Pasteryzować 5 minut (słoje 1/2 litra)

Szymon_E
Aktywny
Aktywny
Posty: 201
Rejestracja: 23 lut 2011, 23:50

Re: buraki marynowane

Post autor: Szymon_E »

wypróbowałem, potwierdzam bardzo ciekawy przepis

Suplem
Aktywny
Aktywny
Posty: 100
Rejestracja: 03 wrz 2011, 14:26

Re: buraki marynowane

Post autor: Suplem »

Ja też się podzielę swoim przepisem na buraki marynowane :)
Bardzo szybki nie skomplikowany przepis, buraczki wyborne na sałatkę i nie tylko. Serdecznie polecam przepis.

Składniki:
* nieduże buraki
* 1 łyżka soli
* 1 łyżka cukru
* 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
* liść laurowy
* 5 - 7 ziele angielskie
* 5 - 6 pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki obrać ze skórki i należy je ugotować. Zagotować litr wody z jedną łyżką soli, jedną łyżką cukru, liściem laurowym, pieprzem, zielem i kwaskiem cytrynowym. Ugotowane buraki układamy w słoikach i zalać zalewą zakręcić i pasteryzować 15 minut.

ODPOWIEDZ