Moim zdaniem to bardzo ciekawy przepi na przygotowanie buraczków:
Składniki:
3 kg buraków
1/2 główki czosnku
4 małe cebule
1 szklanka octu spirytusowego (10%)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
3 liscie laurowe
Przygotować zalewę:
Zagotować 3 szklanki wody, rozpuścić cukier we wrzątku, dodać ocet, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 5 minut.
Zalać gorącą zalewą (temp. około 80oC) buraki i wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin.Nakładać do słoików. Pasteryzować 5 minut (słoje 1/2 litra)
buraki marynowane
Moderator: wika001
Re: buraki marynowane
wypróbowałem, potwierdzam bardzo ciekawy przepis
Re: buraki marynowane
Ja też się podzielę swoim przepisem na buraki marynowane 
Bardzo szybki nie skomplikowany przepis, buraczki wyborne na sałatkę i nie tylko. Serdecznie polecam przepis.
Składniki:
* nieduże buraki
* 1 łyżka soli
* 1 łyżka cukru
* 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
* liść laurowy
* 5 - 7 ziele angielskie
* 5 - 6 pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki obrać ze skórki i należy je ugotować. Zagotować litr wody z jedną łyżką soli, jedną łyżką cukru, liściem laurowym, pieprzem, zielem i kwaskiem cytrynowym. Ugotowane buraki układamy w słoikach i zalać zalewą zakręcić i pasteryzować 15 minut.

Bardzo szybki nie skomplikowany przepis, buraczki wyborne na sałatkę i nie tylko. Serdecznie polecam przepis.
Składniki:
* nieduże buraki
* 1 łyżka soli
* 1 łyżka cukru
* 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
* liść laurowy
* 5 - 7 ziele angielskie
* 5 - 6 pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki obrać ze skórki i należy je ugotować. Zagotować litr wody z jedną łyżką soli, jedną łyżką cukru, liściem laurowym, pieprzem, zielem i kwaskiem cytrynowym. Ugotowane buraki układamy w słoikach i zalać zalewą zakręcić i pasteryzować 15 minut.