Witam, jestem ciekawa jakie przetwory z bzu robicie?Ja robiłam już soki i konfitury z bzem i jabłkami. Ale myślę,że jest więcej przepisów na wykorzystania tego wspaniałego owocu.
Co np robicie z kwiatów bzu?
Kwiat bzu czarnego
Moderator: wika001
Re: Kwiat bzu czarnego
Kwiaty bzu zapiekane w cieście I
Składniki: 200 g mąki, 3 jajka, 125 ml mleka, szczypta soli i cukru.
12-16 świeżo zerwanych baldachów czarnego bzu, olej do smażenia, cynamon i cukier do posypania.
Wykonanie: Z mąki, żółtek, mleka, soli i cukru przygotować ciasto i zostawić na godzinę pod przykryciem. Po odstaniu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Zanurzyć w cieście baldachy (trzymając je za łodyżkę) i smażyć na głębokim oleju na chrupko. Po upieczeniu oprószyć cynamonem i cukrem pudrem.
Składniki: 200 g mąki, 3 jajka, 125 ml mleka, szczypta soli i cukru.
12-16 świeżo zerwanych baldachów czarnego bzu, olej do smażenia, cynamon i cukier do posypania.
Wykonanie: Z mąki, żółtek, mleka, soli i cukru przygotować ciasto i zostawić na godzinę pod przykryciem. Po odstaniu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Zanurzyć w cieście baldachy (trzymając je za łodyżkę) i smażyć na głębokim oleju na chrupko. Po upieczeniu oprószyć cynamonem i cukrem pudrem.
Re: Kwiat bzu czarnego
Kwiaty bzu czarnego w cieście naleśnikowym
Składniki: 16 kwiatów czarnego bzu, 250-300 g mąki, 2 jajka, 1,5-2 szklanki mleka, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Przygotować ciasto jak na naleśniki.
Kwiaty czarnego bzu delikatnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, tak aby nie odpadały płatki. Zanurzać je w cieście (po wyjęciu chwilę odczekać, aż nadmiar ciasta ścieknie). Smażyć 3-4 minuty na na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać gęstym syropem.
Składniki: 16 kwiatów czarnego bzu, 250-300 g mąki, 2 jajka, 1,5-2 szklanki mleka, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Przygotować ciasto jak na naleśniki.
Kwiaty czarnego bzu delikatnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, tak aby nie odpadały płatki. Zanurzać je w cieście (po wyjęciu chwilę odczekać, aż nadmiar ciasta ścieknie). Smażyć 3-4 minuty na na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać gęstym syropem.