Styl i nastrój w ogrodzie
Moderator: wika001
-
- Początkujący
Styl i nastrój w ogrodzie
Jak zaprojektować ogród japoński?
Re: Styl i nastrój w ogrodzie
a chcessz to sama zrobić czy wynająć jakąś firmę?
- MistrzSeksu77
- Początkujący
- Kontakt:
Dużo zależy od powierzchni terenu jaki chcemy przeznaczyć na ogród japoński. Ogród japoński charakteryzuje się odzwierciedleniem krajobrazu japońskiego, a więc powinien posiadać takie elementy jak wodę, kamienie, typową roślinność stosowaną do ogrodów o takiej tematyce np bonsai, gingo biloba, azalie japońskie, klony palmowe, wiśnie. Nie powinno w nim zabraknąć także kamiennych latarni ścieżek z pojedyńczych kamieni.
Jeżeli macie dzieci to wymarzonym prezentem dla nich będzie z pewnością plac zabaw
Widziałam kiedyś taki ogród zrobiony u mojego klienta, bajka, po prostu bajka... a mnie nie stać na porządne drzewko bonsai, heh.
MistrzSeksu77, skąd tak się znasz na ogrodach japońskich? powiedz lepiej jak zostać mistrzem seksu
MistrzSeksu77, skąd tak się znasz na ogrodach japońskich? powiedz lepiej jak zostać mistrzem seksu

- MistrzSeksu77
- Początkujący
- Kontakt:
Na ogrodach i nie tylko japońskich znam się, bo zajmuję się na co dzień projektowaniem ogrodów i sprawia mi to ogromną satysfakcję
Wejdz sobie na moją stronkę, a wszystkiego się dowiesz. Niczego tu nie będe zdradzał

Wejdz sobie na moją stronkę, a wszystkiego się dowiesz. Niczego tu nie będe zdradzał

Też uwielbiam drzewka Bonsai
Ja kupuję je zawsze tutaj: http://www.sklep.hydroponika.pl/Rośliny ... _sztuczne/ Wydaje mi się, że ceny nie są wygórowane, a jest naprawdę szeroki wybór. Mam już w swojej kolekcji Bonsai Akina Podocarpus, Bonsai Katsumoto Bukszpan i kilka Bonsai Hiroshi Modrzew 

BOB-BUDOWNICZY
-
- Początkujący
- Kontakt:
Przemyśl też jeszcze czy ogród japoński to w Twoim wypadku najlepszy pomysł.
Na stylu japońskim w ogrodzie to ja się właściwie w ogóle nie znam,
bo bardziej mi się podoba taka naturalna, bardziej "polska", trochę pierwotna stylistyka ogrodowa (drewniane ławki do ogrodu, stoły technorattanowe itp) .
A japońskie klimaty to chętnie tylko zwiedzam (we wrocławskim ogrodzie japońskim)
bo bardziej mi się podoba taka naturalna, bardziej "polska", trochę pierwotna stylistyka ogrodowa (drewniane ławki do ogrodu, stoły technorattanowe itp) .
A japońskie klimaty to chętnie tylko zwiedzam (we wrocławskim ogrodzie japońskim)
Ogrodowe tango;)
Tak jak przedmówczyni stawiam raczej na wytrzymałość mebli w ogrodzi. Nie chce się ich nosić w te i z powrotem do domu i do ogrodu, więc kupiłam bardzo wytrzymałe technorattanowe. A do tego wyglądają bardzo elegancko.
-
- Początkujący
- Kontakt:
najważniejsze jak dla mnie jest oświetlenie i źródło przyjemnego ciepła - doskonałym rozwiązaniem może być zbudowanie kominka, który będzie spełniał rolę ogrzewania w chłodne wieczory albo grilla - aby był solidnie wykonany, nie obejdzie się bez solidnego wkładu do komina. Bo w końcu murując sobie taki kominek stawiamy go na lata!
i jak ci wyszedł ten ogród japoński? Czy jednak z niego zrezygnowałaś?
ogrody japońskie robią niesamowite wrażenie. Jednak trzeba o nie szczególnie dbać no i trochę kosztują...
No opiekować się trzeba o te ogrody i to bardzo. sama pielęgnacja i zakup tego wszystkiego, są bardzo kosztowne. Ja osobiście preferuję skromne ogrody, ale mogą być wzbogacone o różne ozdoby czy dodatki, jak np. altany, studnie, karmniki czy inne rzeczy.
Cześć. Nie mamy dużego ogrodu, ale zdecydowaliśmy się na basen. Czy znacie dobrych producentów basenów?