Jakie rośliny podwodne posadzić na dnie zbiornika wodnego?
Moderator: wika001
Jakie rośliny podwodne posadzić na dnie zbiornika wodnego?
witam mam problem z roślinami podwodnymi, nie wiem ktore wybrać poradzcie coś
Re: Jakie rośliny podwodne posadzić na dnie zbiornika wodneg
A czym kierujesz się przy wyborze?
Skoro piszesz, że nie wiesz, które wybrać to rozumiem, że znasz niektóre gatunki
Uwzględniając zasadę, że minimum 30% dna powinno zostać obsadzone roślinnością, nie wiem ile jej potrzebujesz, ale pewnie do 10 mkw. Także trochę tego będzie.
Mogę polecić, jednak zaznaczam, że typowo amatorsko
* mech zdrojek - nadaje się do płytkich i zacienionych zbiorników, jednak jest dość estetyczn
tzn. charakteryzuje się ciekawą barwą i kształtem, przynajmniej dla mnie 
* moczarka - chyba jest to najpopularniejsza roślina i najczęściej występująca, można ją spotkać zarówno w akwariach, stawach, oczkach wodnych czy jeziorach. Ma spore właściowości natleniające, jednak z wad należy pamiętać o jej ekspansji i trudności z pozbyciem się
* rdestnica - w jej rodzinie znajduje się ponad dwadzieścia gatunków, dlatego łatwo znależć coś interesującego
też często gości w akwariach, wg mnie problemem jest to, że w nasłonecznionych i dość płytkich zbiornikach bardzo często pokrywa się glonami, przez co traci na jakości i po prostu nieestetycznie wygląda
* rogatek - każdy kto pływał w jakimś jeziorze, najczęściej na dzikiej plaży, miał z nim styczność
ja zawsze nazywałam go skrzypem
zapewne dlatego, że wygląda jak skrzyp polny, mój brt natomiast uważa, że przypomina koperek 
Skoro piszesz, że nie wiesz, które wybrać to rozumiem, że znasz niektóre gatunki

Uwzględniając zasadę, że minimum 30% dna powinno zostać obsadzone roślinnością, nie wiem ile jej potrzebujesz, ale pewnie do 10 mkw. Także trochę tego będzie.
Mogę polecić, jednak zaznaczam, że typowo amatorsko

* mech zdrojek - nadaje się do płytkich i zacienionych zbiorników, jednak jest dość estetyczn

* moczarka - chyba jest to najpopularniejsza roślina i najczęściej występująca, można ją spotkać zarówno w akwariach, stawach, oczkach wodnych czy jeziorach. Ma spore właściowości natleniające, jednak z wad należy pamiętać o jej ekspansji i trudności z pozbyciem się

* rdestnica - w jej rodzinie znajduje się ponad dwadzieścia gatunków, dlatego łatwo znależć coś interesującego

* rogatek - każdy kto pływał w jakimś jeziorze, najczęściej na dzikiej plaży, miał z nim styczność

przepraszam za literówki