Jak uprawiać i do czego stosować cząber?
Moderator: wika001
Jak uprawiać i do czego stosować cząber?
Mam w swoim ogrodzie cząber, jak powinnam go pielęgnować i do czego stosować mogę?
-
passiflorka
- Zainteresowany

- Posty: 98
- Rejestracja: 11 paź 2011, 14:06
- Lokalizacja: z i e m i a
Re: Jak uprawiać i do czego stosować cząber?
Witaj,
cząber jako róślina przede wszystkim wymaga światła, najbardziej potrzebne ono jest to wykiełkowanie, ale piszesz, że go masz, więc powinnaś to wiedzieć
Cząber jest rośliną jednoroczną kwitnącą, którą wysiewa się bezpośrednio do podłoża. Kwitnie od lipca do października, a owcem jest tak zwana rozłupnia.
Jednak w szastosowaniu nie mamy kwiatów, tylko całe pędy, które ścinamy w okresie kwitnienia, czyli od lipca do października. W celu otrzymania przyprawy należy cząber ściąć, albo bezpośrednio przy gruncie, albo tylko wierzchołki, związać szczelnie i pozostawić w odpowiednim miejscu do wysuszenia
Dokładnie tak samo jak postępujemy z majerankiem czy bazylią
Zastosowanie cząbru jest znane przede wszystkim w kuchni, używa się go jako przyparawę do mięs i zup, jednak należy to robić z umiarem ponieważ potrafi zdominować smak potrawy.
Dodatkowo można go wykorzystać do sporządzenia wszelkiego rodzaju nalewek, które mają działanie przede wszystkim wiatropędne i odkażające na jelita

cząber jako róślina przede wszystkim wymaga światła, najbardziej potrzebne ono jest to wykiełkowanie, ale piszesz, że go masz, więc powinnaś to wiedzieć
Cząber jest rośliną jednoroczną kwitnącą, którą wysiewa się bezpośrednio do podłoża. Kwitnie od lipca do października, a owcem jest tak zwana rozłupnia.
Jednak w szastosowaniu nie mamy kwiatów, tylko całe pędy, które ścinamy w okresie kwitnienia, czyli od lipca do października. W celu otrzymania przyprawy należy cząber ściąć, albo bezpośrednio przy gruncie, albo tylko wierzchołki, związać szczelnie i pozostawić w odpowiednim miejscu do wysuszenia
Zastosowanie cząbru jest znane przede wszystkim w kuchni, używa się go jako przyparawę do mięs i zup, jednak należy to robić z umiarem ponieważ potrafi zdominować smak potrawy.
Dodatkowo można go wykorzystać do sporządzenia wszelkiego rodzaju nalewek, które mają działanie przede wszystkim wiatropędne i odkażające na jelita
Take it easy 
