Lecznicze właściwości roślin
Moderator: wika001
Lecznicze właściwości roślin
Jakie rośliny domowe mają właściwości lecznicze?
-
- Aktywny
Re: Lecznicze właściwości roślin
Lawenda - ma dość szerokie zastosowanie, szczególnie jako środek relaksujący, czy uspokajający, w każdym razie zakwalifikowany jako "poprawiający nastrój"
Można z niej zrobić nalewkę, olejek czy syrop 
Rozpisałam się przy niej ponieważ jestem aktualnie w temacie
Pozostałe rośliny lecznicze to przede wszystkim: czosnek, naparstnica, miłek lekarski, agawa, aloes, babka lancetowata, bez, bieluń, borówka, brzoza, czarnuszka, cząber, dziewanna, dziurawiec, fiołek, gorczyca, głóg, imbir, kardamon, kasztanowiec, krwawnica, lubczyk, mak, macierzanka, melisa,...
Moglabym tak wymieniać bez końca

Pozostałe rośliny lecznicze to przede wszystkim: czosnek, naparstnica, miłek lekarski, agawa, aloes, babka lancetowata, bez, bieluń, borówka, brzoza, czarnuszka, cząber, dziewanna, dziurawiec, fiołek, gorczyca, głóg, imbir, kardamon, kasztanowiec, krwawnica, lubczyk, mak, macierzanka, melisa,...

a jak hodować lawendę w domowych warunkach?
Z tych wszystkich roślin najłatwiej jest zdobyć zwykły czosnek. Bardzo się przydaje w sezonie jesienno-zimowym. Warto po niego sięgać, bo rzeczywiście pomaga zwalczać choroby. Sporo na ten temat przeczytałam w jednym z poradników.cisowianka pisze:Lawenda - ma dość szerokie zastosowanie, szczególnie jako środek relaksujący, czy uspokajający, w każdym razie zakwalifikowany jako "poprawiający nastrój"Można z niej zrobić nalewkę, olejek czy syrop
Budowanie twórcze jest 

Jaka jest waszym zdaniem dobra cena gorczycy w tym roku?
-
- Początkujący
Męczennica i lawenda mają działanie uspokajające
Nie wyobrażam sobie domu bez aloesu. Jego sok doskonale łagodzi poparzenia i podrażnienia skóry, ale także bardzo dobrze ją nawilża.
Pielęgnowanie ogrodu pełnego Kwiaty w Ogrodzie to satysfakcjonujące przedsięwzięcie, które wykracza poza estetykę. To podróż, która łączy cię z naturą, zapewniając schronienie piękna i spokoju tuż za progiem. Przyjmij radość z ogrodnictwa i pozwól swojej pasji do kwiatów zakwitnąć obok Twojego dynamicznego ogrodu kwiatowego Aronią - skarbem zdrowia i witamin. Wprowadź swoją osobowość do projektowania ogrodu, dodając elementy zrób to sam.