kiszone rydze

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

LeonPac
Aktywny
Aktywny
Posty: 163
Rejestracja: 28 lut 2011, 14:25

kiszone rydze

Post autor: LeonPac »

Czy zna ktoś przepis na kiszone rydze?

Albert31
Aktywny
Aktywny
Posty: 200
Rejestracja: 24 lut 2011, 0:07

Re: kiszone rydze

Post autor: Albert31 »

mogę zaproponować taki przepis:



Rydze
Cebula
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól,
Odrobina cukru

Rydze i cebulę zblanszować po wystudzeniu układać w kamiennym garnku.
Na spód cebula, przyprawy, następnie rydze i tak na przemian. Na wierzch cebula z przyprawami. Obciążyć deseczką i kamieniem, odstawić na około 3 tygodnie.
Po tym czasie rydze powinny być ukiszone.
Na garnek 5 litrowy zużywamy około 2 łyżeczki cukru.

ODPOWIEDZ