Gołebie na trawniku
Moderator: wika001
Gołebie na trawniku
jaki macie sposób na gołębie, które notorycznie wydziobują wszystkie
nasiona trawy. Próbuję zagęścić trawę na podwórku, ale zanim zdąży
wykiełkować, zostaje zjedzona przez gołębie.
nasiona trawy. Próbuję zagęścić trawę na podwórku, ale zanim zdąży
wykiełkować, zostaje zjedzona przez gołębie.
-
passiflorka
- Zainteresowany

Re: Gołebie na trawniku
Może zakryj nasiona ziemią?
jeśli nie masz jakiś wielkich połaci to taka praca będzie Cię kosztowała kilka godzin. Po prostu wysiewaj trawę, a następnie zagrabiaj siew ziemią. Wiem, że nie jest to bardzo skuteczne, ale powinno pomoć.
Możesz też czymś przykryć, jakąś włókniną, jednak potrwa to pewnie z dwa tygodnie, no i skąd wziąć takie powierzchnie? no i dochodzi estetyka...
Mnie zastanawia jednak skąd się biorą u Ciebie te gołębie? Któryś z sąsiadów ma gołębnik? Jeśli tak to powiedz mu, że nie ma ich wypuszczać czy coś
Albo po prostu stwórz dla tych wrednych ptaków karmnik, w jakiejś odległości sensownej od Twojego trawnika. Wrzucaj im tam ziarna, nasiona jakieś, chleb czy kurde płatki kukurydziane najtańsze... Nie wiem może pomoże
jeśli nie masz jakiś wielkich połaci to taka praca będzie Cię kosztowała kilka godzin. Po prostu wysiewaj trawę, a następnie zagrabiaj siew ziemią. Wiem, że nie jest to bardzo skuteczne, ale powinno pomoć.
Możesz też czymś przykryć, jakąś włókniną, jednak potrwa to pewnie z dwa tygodnie, no i skąd wziąć takie powierzchnie? no i dochodzi estetyka...
Mnie zastanawia jednak skąd się biorą u Ciebie te gołębie? Któryś z sąsiadów ma gołębnik? Jeśli tak to powiedz mu, że nie ma ich wypuszczać czy coś
Albo po prostu stwórz dla tych wrednych ptaków karmnik, w jakiejś odległości sensownej od Twojego trawnika. Wrzucaj im tam ziarna, nasiona jakieś, chleb czy kurde płatki kukurydziane najtańsze... Nie wiem może pomoże
Take it easy 
-
Mareczek21
- Początkujący

Ja też miałem problem z gołębiami, z tym, że u mnie siadały na balkonie, więc zamontowałem kolce na gołębie i problem zniknął. Na odstraszenie ich z trawnika pomysłu nie mam...
Kolce to jest straszne okrucieństwo..
na tej stronie Birdsystem znajdziesz wiele sposobów na ptaki, sam tez z niej korzystam
-
filipxenon
- Początkujący

U mnie gołębie nie robią żadnych trudności.
-
irek.kozyra
- Początkujący

Ja stosuję u siebie siatki z małymi oczkami na tyle żeby ptaki nie sięgały ziaren ani kwiatów. Te co mam teraz kupowałem na fulo.pl i jestem z nich zadowolony więc polecam. Praktyczne jest takie rozwiązanie
W przypadku gołębi zalecam preparat w Sprayu ECO Spray na GOŁĘBIE
jest biodegradowalny i bardzo skuteczny.