kosaciec syberyjski

Dział poświęcony kwiatom ogrodowym, doniczkowym i ciętym. Jeśli zastanawiasz się które kwiaty są łatwe w uprawie, a które wymagające, czy dany gatunek kwitnących roślin będzie odpowiedni do Twojego ogrodu, albo szukasz kwiatowych inspiracji, zapraszamy do tego działu.

Moderator: wika001

kinga_rr
Aktywny
Aktywny

kosaciec syberyjski

Post autor: kinga_rr »

Witam witam a ja ja mam pytanko o kosaćcu ale syberyjskim, czy można go hodować na balkonie czy tylko tak jak radzą w pobliżu jakiejś wody?

Florianka
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: kosaciec syberyjski

Post autor: Florianka »

Kosasiec syberyjski można sadzić zarówno na rabatach bylinowych, przy oczkach wodnych jak najbardziej wtedy jego liście fajnie imitują szuwary ;) bardzo lubi wilgotne stanowiska oraz żyzną glebę. Doskonale się czuje na stanowiskach mokrych oraz cienistych. Myślę, że uprawa na balkonie nie będzie zbyt skomplikowana, a roślina w pełni zaakceptuje warunki i będzie pięknie kwitła. Dodatkowym atutem tej rośliny jest fakt, że może żyć na jednym i tym samym stanowisku przez wiele lat. Dobrze rośnie na stanowisku słonecznym, półcienistym, cienistym. Kosaciec syberyjski jest uprawiany także na kwiaty cięte.

ODPOWIEDZ