zioła w kuchni

Warzywa, owoce i zioła z własnego ogródka ? co zrobić, by z naszego ogrodu zebrać bogate plony? Jeśli szukasz informacji na temat konkretnych gatunków, albo poszukujesz inspiracji ? zajrzyj do tego działu.

Moderator: wika001

saba.solarz
Aktywny
Aktywny
Posty: 259
Rejestracja: 27 mar 2011, 19:18

zioła w kuchni

Post autor: saba.solarz »

Żadna dobra potrawa nie istnieje bez aromatycznych przypraw, a te znajdują się w wonnych ziołach, jakie polecacie zioła do domowego użytku?

Malvina
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 96
Rejestracja: 17 wrz 2011, 19:37

Re: zioła w kuchni

Post autor: Malvina »

Osobiście polecam uprawiać następujące zioła: bazylię łatwa w uprawie i pielęgnacji, a tyle z niej pociechy jako dodatek do dań z makaronu, zapiekanek, pizzy, ryb, pesto, twarożku, przeróżnych sosów, oraz do czego nam jeszcze fantazja nakaże. Majeranek uprawa równie prosta jak bazylii, aromatyczny do sosów, zup oraz mięs. Mięta orzeźwiające ziółko do deserów, twarożku dodatkowo jako napar łagodzi niestrawność. A także polecam, oregano, melisę, szczypior, pietruszkę. Zawsze dobrze jest mieć pod ręką świeże zioła jako dodatek do dań wtedy mamy pewność, że dajemy 100 % naturalnych i zdrowych ziół - niestety te sklepowe nie zawsze takie są.

ODPOWIEDZ