ocet domowy

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

jurekk
Aktywny
Aktywny
Posty: 151
Rejestracja: 23 lut 2011, 22:08
ocet domowy

autor: jurekk » 15 mar 2011, 16:59

a z jabłek polecam przygotowanie octu jabłkowego, ma szerokie zastosowanie zdowotne oraz kulinarne
Ja przygotowuję go tak:
obieram jabłka - zarówno jabłka, jak i skóry wrzucam do słoja. Zalewam wodą zmieszaną z cukrem w proporcji: 1 łyżka cukru na 1 szklankę wody. Słój przykrywam gazą i stawiam w ciepłym miejscu. Po dwóch tygodniach powstały ocet zlewam do butelki.
jurekk

Albert31
Aktywny
Aktywny
Posty: 200
Rejestracja: 24 lut 2011, 0:07
Re: ocet domowy

autor: Albert31 » 27 kwie 2011, 14:11

Polecam taki ocet, jest doskonały do sałatek i zup. Podobno ma również właściwości wspomagające trawienie.


Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości

Gotowe projekty domów