kiszone rydze

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

LeonPac
Aktywny
Aktywny
Posty: 163
Rejestracja: 28 lut 2011, 14:25
kiszone rydze

autor: LeonPac » 14 mar 2011, 19:26

Czy zna ktoś przepis na kiszone rydze?

Albert31
Aktywny
Aktywny
Posty: 200
Rejestracja: 24 lut 2011, 0:07
Re: kiszone rydze

autor: Albert31 » 27 kwie 2011, 14:09

mogę zaproponować taki przepis:



Rydze
Cebula
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól,
Odrobina cukru

Rydze i cebulę zblanszować po wystudzeniu układać w kamiennym garnku.
Na spód cebula, przyprawy, następnie rydze i tak na przemian. Na wierzch cebula z przyprawami. Obciążyć deseczką i kamieniem, odstawić na około 3 tygodnie.
Po tym czasie rydze powinny być ukiszone.
Na garnek 5 litrowy zużywamy około 2 łyżeczki cukru.


Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości

Gotowe projekty domów